GW stoppade slagsmålet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-02

Kände kriminologen ingrep personligen mot två män utanför nattklubb

Leif GW Persson avbröt ett slagsmål på Avenyn i Göteborg.

 – Jag är ganska nöjd att jag lever. Jag är inte i skick att hålla på med sådant där, säger han.

Författaren och kriminologen Leif GW Persson, 63, besökte årets bokmässa i Göteborg under helgen.

Efter en sen middag blev han natten till lördag vittne till ett slagsmål mellan två unga män, utanför en nattklubb på Avenyn.

En folksamling tittade på – utan att ingripa.

”Jag slängde iväg honom”

 – Det var en stor och en liten som slogs så att stickor och spån yrde. Den lille fick rejält på truten, men vägrade vika sig. Han var ettrig som en terrier, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.se.

Han skrek åt dem att sluta. Männen kände igen brottsforskaren och stannade upp för en kort stund – innan handgemänget fortsatte.

 – Jag är inte dum i huvudet så jag valde den lille. Jag fick tag om midjan och slängde iväg honom och skrek ”nu slutar du djävlas annars hamnar du i finkan”.

Efter hans ingripande tog vakterna till nattklubben över situationen och Leif GW Persson knallade oskadd hem till hotellet.

Kändisar kan inte titta bort

Han tonar själv ned sin insats och säger att kändisskapet tvingar honom att ingripa.

 – Ja, det blir ju lite svettigt. Alla vet vem jag är, så jag kan inte låtsas som att regnar och gå därifrån. Men de lyssnar också i stället för om jag bara var en fet gubbe i 60 års åldern, säger han.

Leif GW Persson uppmanar inte andra att handgripligen avbryta slagsmål, eftersom risken är stor att skadas. Men väl att man ska ropa och säga ifrån.

 – Det visar sig att det är mest invandrare i medelåldern, som har en annan tradition av civilt ingripande, som reagerar. Svenskarna bara tittar åt ett annat håll, säger han.