Lettiska demonstranter i upplopp mot polis

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-13

Hundratal demonstranter fängslade

Omkring 200 demonstranter drabbade samman med polis under tisdagskvällen efter en demonstration mot Lettlands regering och parlament.

Tre polismän skadades och 97 demonstranter har fängslats, uppger inrikesministeriet.

Arga demonstranter välte och tände eld på en polisbil. De kastade stenbumlingar och krossade fönster i offentliga byggnader i Gamla Stan i huvudstaden Riga. Polisen används tårgas i ett försök att skingra folkmassan, enligt AP.

Kravallerna började när flera hundra ungdomar, många berusade, försökt storma parlamentet i Gamla stan, uppger TT. Omkring 10 000 personer hade samlats för att uppmana presidenten att upplösa parlamentet och få den center-högerledda regeringen att avgå. Då hade sedan omkring tiotusen personer avslutat ett protestmöte mot regeringen på Domkyrkotorget.

Mot arbetslöshet

Letterna vände sig mot korruption bland regeringspartierna och mot regeringens hantering av Lettlands akuta ekonomiska kris.

En del statligt anställda har inte fått ut sina löner. Regeringen har skurit ned den offentliga lönebudgeten med 15 procent och samtidigt höjt skatter.

Landets ekonomi var en gång den snabbast växande inom EU, men ekonomin har vänt och i år har landet behövt internationellt stöd.

Flera långivare, däribland EU, Internationella valutafonden och de nordiska länderna har lovat 85 miljarder kronor i ekonomiskt stöd för att hjälpa Lettland återhämta sig.

Självständigt 1991

Lettland med sina 2,3 miljoner invånare blev självständigt från Sovjetunionen 1991. Landet anslöt sig till EU för fem år sedan.

President Valdis Zatlers har kritiserats av regeringen och parlamentet under de senaste månaderna och har hotat att upplösa den lagstiftande församlingen.

Aftonbladets
bloggar