Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

420 000 hus kollapsade i efterskalv i Kina

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-27

En miljon människor i fara om damm brister

Över 420 000 hus kolapsade i efterskalvet.

Över 420 000 hus kollapsade av två efterskalv i Sichuan på tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

Några uppgifter om skadade eller dödade människor fanns inte.

Sammanlagt har området drabbat av närmare 200 efterskalv.

De båda skalven inträffade med en halvtimmes mellanrum.

Det ena mätte 5,4 på Richterskalan och uppges ha känts i provinshuvudstaden Chengdu. Ändå beskrivs det som mindre kraftigt än tidigare efterskalv Skalvets epicentrum låg några mil söder om staden Guangyuan som drabbades hårt under den stora jordbävningen 12 maj.

Omkring 30 minuter efter det första efterskalvet kom ännu ett efterskalv, uppger nyhetsbyrån Nya Kina. Det kändes ända till Xian, huvudstad i provinsen Shaanxi som är berömd för sin terrakottaarmé.

5,4 miljoner hemlösa

Jordbävningen den 12 maj mätte 8,0 på Richterskalan och är den dödligaste jordbävningen i Kina sedan 1976 då över 240 000 människor omkom när den nordliga staden Tangshan jämnades med marken.

På tisdagen var det officiella dödstalet 67 183 människor. 20 790 saknas. Omkring 5,4 miljoner människor har blivit hemlösa.

Den ekonomiska förlusten bara i Sichuan uppskattas till cirka 67 miljarder yuan (57 miljarder kronor).

I Sichuan förstördes 15 procent av den odlade marken, vilket har skapat risk för livsmedelsbrist.

Närmare 200 efterskalv med en magnitud över fyra på Richterskalan har drabbat Sichuan.

Utöver efterskalv föreligger hot från dammar som kan rämna. Ännu en överhängande risk är ”skalvsjöarna”, där rasmassor bildat fördämningar som kan komma att svämma över med väldigt kraft.

En miljon människor i farozon om damm rämnar

Soldater arbetar febrilt för att släppa ut vatten från ”skalvsjön” Tangjiashan, en av 35 sådana sjöar i riskzonen. Ett mycket svårt arbete, bedömer Hans Bergh vid KTH.

Jordskred efter skalvet blockerade floden Jian och bildade Tangjiashansjön, bara några kilometer från den nästan förstörda staden Beichuan. Vattennivån stiger hela tiden och den nybildade sjön beräknades på tisdagen innehålla 130 miljoner kubikmeter vatten. Med hot om mer regn är soldaternas arbete en kamp mot klockan – risken att fördämningen brister är överhängande.

70 000 människor har redan evakuerats och natten till onsdagen skulle ytterligare 80 000 lämna sina hem.

Över en miljon människor är i farozonen om ”dammen” skulle rämna.

Inga vägar leder till sjön och räddningsmanskapet tog sig dit genom bergig terräng. Bulldozrar och andra maskiner sänktes ned med helikopter.

Svårt att tömma

Soldater försöker under kontrollerade former spränga sjöns vallar och leda ut vatten.

– Frågan är om man kan göra det så kontrollerat. Det är riskfyllt arbete, men nästan det enda man kan göra, säger Hans Bergh, universitetslektor i vattendragsteknik vid KTH, till TT.

Risken för erosion är stor. Den flodvåg som bildas kommer att ta med sig sand, grus och sten.

– Det bästa är om man kan spränga i någon del som består av stora stenar, eller längs en bergssida så att det bara eroderar åt ena hållet – då blir flodvågen inte så kraftig, säger Bergh.

– Spontant låter det riskabelt, men det är ändå bättre än att låta vattnet strömma över fördämningen över hela dess bredd.

TT