Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Ny bingosatsning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-06

300 000 svenskar kan inte ha fel

Svenska Spel har bestämt sig för att satsa på mer Bingo. Inte genom att ändra på spelformen utan bara genom att fräscha upp miljön.

Bingo har varit en viktig inkomstkälla för idrotten länge men spelet har tappat mängder av besökare sedan rökförbudet infördes 2005.

Konsekvensen blev förödande.

Föreningar förlorade stora belopp

Ola Danhard, klubbdirektör i Brommapojkarna, berättar att klubben drog in 1,5 miljoner per år innan dess. Nu är de nere i 600 000 kronor.

– Efter rökförbudet halverades intäkterna. Bingon är en oerhört viktig inkomstkälla för oss och för de mindre klubbarna betyder det nog ännu mer.

Danhard fortsätter:

– Därför gick vi till Svenska Spel och bad om hjälp.

Och hjälp fick de.

Efter betänketid bestämde sig Svenska Spel för att satsa på Bingo. Inte genom att ändra på spelformen i någon form utan bara genom att fräscha upp miljön.

Nu finns uppfräschade bingolokaler i Stockholm och Jönköping, där föreningslivet agerat aktivt för att få det lyftet. Borås står näst i tur.

Ska uppfattas som nytt och fräscht

Mick Jagger och Sharon Osbourne gör det. Robbie Williams och Cathrine Zeta-Jones också. Nu vill Svenska Spel att även svenska folket ser på bingo som något nytt och fräscht.

På onsdagens förmiddag bjöd Svenska Spel in till presskonferens om sin bingosatsning vid sin bingolokal på nära Fridhemsplan i Stockholm. En ny, fräsch och modern anläggning. Precis så som spelbolaget vill att Bingo ska uppfattas.

Stämpeln med rökiga, sunkiga källarlokaler ska tvättas bort. Snittåldern på 53 år ska sänkas rejält. Företag, möhippor, svensexor och så vidare ska kunna abonnera överdelen av lokalen.

– Vi vill behålla de gamla besökarna men bredda vår spelarbas, säger Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink.

Han säger att Svenska Spels mål inte är att få in mycket spel från få utan lite från många.

– Totalt spelar folk bingo för 30 kronor om året i snitt. 300 000 svenskar spelar bingo, det är mer än till exempel poker.

Många problemspelare att ta hand om

Bingo är känt som ett spel, som många blir beroende av.

– Bara Jack Vegas har fler problemspelare. Varför det är så vet vi inte men vi vill vara med och ta vårt spelaransvar.