Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Flög taktiskt för att undvika attack

Publicerad 2012-03-18

Kopplade ur autopiloten

Herculesplanet skulle öva på att undvika attackplan.

Det innebar att man påbörjade en taktiskt flygning långt under normala civila säkerhetshöjder.

– Under en militär övning är reglerna betydligt mer tillåtande, säger rutinerade Herculespiloten Mattias Ottis.

I går kom beskedet att alla i besättningen omkom när planet exploderade mot bergsväggen i Kebnekaisemassivet.

Nu är det klart att flyget deltog i en simulerad krigsövning där planen deltog i två olika grupper där den ena jagade och den andra skulle försvara sig från attacker.

Enligt VG är det klart att Herculesplanet var del av gruppen som skulle försvara sig. Något som innebar att de slutade flyga med autopilot över bergen och i stället gick ner på lägre höjd och kopplade ur autopiloten.

– Planen var att de skulle utnyttja möjligheten till och flyga taktiskt om vädret tillät det, säger överstelöjtnant Trond Sølna till Aftonposten.

Kan följa radaruppgifter

Hans överstelöjtnant-kollega Geir Bakke vill dock inte uttala sig om planet flugit för lågt före olyckan.

– Försvaret går inte ut med höjdinformation. Frågor om möjlig orsak till olyckan får haverikommissionen hitta svaret på, säger han.

Enligt TT har planets egen transponder sänt ut uppgifter som visar att planet passerat bland annat Kuopertjåkkas topp, strax före olyckan, på 2195 meters höjd, bara 281 meter över markhöjden. Klart under reglerna för civilt flyg på 330 meter.

– Vid civila flygregler finns den här regeln med 330 meter för hinderfrihet. Men om det här är en taktisk flygning då är det det militära regelverket som gäller och det är betydligt mer tillåtande, säger Mattias Ottis till Aftonbladet.

”Område med hot”

Vad innebär det att flyga taktiskt?

– Det är på det sättet vi flyger i militära flygplan i ett område där det finns ett hot, man planerar flygningen så att man kan undvika en attack.

Hur mycket svårare är det att flyga taktiskt?

– Ja, alltså det är ju det vi gör. Det vi har särskilt utbildade besättningar för. Det är vårt jobb, det är vad vi gör, säger Mattias Ottis.

Under förmiddagen återupptogs sökandet efter kroppar och planets svarta låda.