Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Rekordskadestånd till prästernas offer

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-21

Utsattes för sexövergrepp - får dela på 321 miljoner

Jesuitprästerna skulle lära byborna den rätta tron.

Istället utsatte de barnen för svåra sexuella övergrepp.

Nu betalar Jesuitkyrkan rekordsumman 321 miljoner kronor till offren.

Övergreppen pågick under flera år i de isolerade byarna i västra Alaska. Ingen ville tro på barnens berättelser om prästernas illdåd.

– Det här är ett brott som varken våra föräldrar eller farföräldrar kunde föreställa sig, sa Elsie Boudreau vid en presskonferens i går.

Samtidigt som hon berättade sin historia höll hon upp en bild på sig själv som liten flicka, tagen vid hennes första nattvard i byn St. Mary's.

Bredvid henne stod James Niksik, ett annat av prästernas offer.

Blev inte trodd

– Vi satte vår tilltro till de människor som undervisade oss i religion, sa Niksik.

När han som 7-åring berättade för sin pappa om övergreppen blev han inte trodd.

Nu, i vuxen ålder, har han äntligen fått rätt. I en förlikning mellan Jesuitkyrkan och barnen ska kyrkan betala motsvarande 321 miljoner svenska kronor till totalt 110 bybor i Alaska.

Förlikningen kräver inte att jesuiterna erkänner övergreppen. Men de drabbades advokater menar att mångmiljonsumman talar sitt eget tydliga språk.

”Känner stor skuld”

Enligt John Manly som utrett flera liknande övergrepp kan Jesuitkyrkan medvetet ha skickat sina värsta rötägg bland prästerna till de isolerade byarna i norr. Manly utesluter inte att sexövergrepp förekommer också i dag.

Jesuitkyrkan har förnekat att Alaska ska ha fungerat som avstjälpningsplats för pedofiler.

– Det fanns jesuiter som förgrep sig på invånarna. Jag känner stor skuld för de som drabbats, sa John Whitney från Jesuitkyrkan, enligt AP.

Tre av förövarna är ännu i livet men har inte längre rätt att ha kontakt med vem de vill. De är fortfarande medlemmar i kyrkan.