Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Så vill regeringen nå bättre vård för svårt sjuka

Publicerad 2014-03-28

Göran Hägglund (KD).

GÖTEBORG. Vård av vissa svåra sjukdomar ges i dag på för många ställen i Sverige.

Det innebär enligt Göran Hägglund (KD) att patienterna inte får den bästa tänkbara vården och nu sätter regeringen igång ett arbete med att koncentrera högspecialiserad vård till färre platser.

– Man får bättre vård om man besöker en läkare som behandlat sjukdomen många gånger, säger han.

I dag inleddes Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Göteborg. Till att börja med fick de cirka 1 300 deltagarna lyssna på ett tal av partiledaren och socialministern Göran Hägglund.

KD-ledaren, vars parti backat i fyra val i rad och under lång tid haft motvind i opinionen talade om kristdemokratiska kärnområden som familjen, socialpolitiken och återupprepade sitt krav på att landstingen borde slopas för att vården ska bli mer jämlik.

– Varje enskilt landsting riskerar att bli för litet och kan då inte möta de krav som framtiden ställer när det handlar om jämlik vård i hela landet, säger Hägglund.

Färre platser för högspecialiserad vård

Men han avslöjade också att regeringen kommer att sätta igång ett arbete med att minska det antal platser där det ges viss högspecialiserad vård i Sverige. Enligt Hägglund är det inte rimligt att människor som drabbas av allvarliga och ovanliga sjukdomar, som drabbar under 100 personer om året, ska kunna behandlas på ett 20-tal platser runt om i Sverige, som det ser ut i dag.

KD-ledaren menade att risken finns att patienterna hamnar på instanser där ingreppen och behandlingarna bara utförs en eller två gånger per år.

– Den läkare som gör ett moment flera gånger kommer att bli skickligare. Vård är viktigt och kräver skicklighet, därför behöver vi koncentrera en del viktiga behandlingar. Det kan handla om till exempel svåra cancerformer, säger Göran Hägglund. 

"Beredd att resa långt"

Det problem som skulle kunna uppstå med längre resor för sjuka patienter tror han att de är beredda att ta.

– För min egen del är svaret enkelt. Jag är beredd att resa ganska långt för att vara säker på att jag får den bästa vården.