Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Många döda i explosioner i Nairobi

Publicerad 2014-05-16

Dubbla explosioner skakade Nairobi på fredagen.

Minst tretton personer har dött och över 70 skadades, enligt Sky News.

Två personer har gripits, uppger polisen enligt CNN.

Två explosioner inträffade vid välbesökta marknaden Gikomba i den kenyanska huvudstaden under fredagen.

Enligt Nairobi News gör de första uppgifterna gällande att en explosion ska ha inträffat i en minibuss medan den andra ägde rum inne på marknadsområdet. Tidningen skriver att ögonvittnen uppgett att explosionerna inträffade med bara sekunders mellanrum.

Turister evakueras

Minst tretton personer dog i dåden, uppger Sky News. Över 70 skadades skriver det nationella katastrofsamordningscentret på Twitter.

Samtidigt uppger polisen att två personer gripits misstänkta för inblandning i dåden, uppger CNN.

Bombdåden kom bara ett par dagar efter att bland andra Storbritannien, USA och Frankrike varnat för den höga risken för attentat.

Brittiska researrangörer håller på att evakuera sina turister från hamnstaden Mombasa, på grund av den senaste tidens upptrappning av terrorattacker och hot i området, rapporterar TT-AFP-Reuters.

Svenska UD uppdaterade i dag sin reseinformation på grund av det försämrade säkerhetsläget i landet.

Fler attacker i Kenya

”Säkerhetsläget i Kenya har försämrats successivt under en längre tid och det finns risk för terrordåd riktade mot västerlänningar, enligt Sveriges ambassad i Nairobi”, skriver Krisinformation på sin webbsajt.

Ambassaden uppmanar nu alla som befinner sig i landet att vara försiktiga och att minimera antalet besök på platser som exempelvis köpcentrum och restauranger. Särskilt vaksam ska man vara vid Kenyas kust inklusive Mombasa.

Kenya har under de senaste åren drabbats av en rad attacker. De flesta har skyllts på den terrorstämplade islamistiska nätverket al-Shabab, uppger BBC.

I början av maj dog tre personer när flera sprängladdningar detonerade på två bussar i Nairobi. Bara dagen innan dödades tre personer i ett bombdåd i Mombasa.

ANNONS