Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

C till offensiv - ny reformgrupp bildas

Publicerad 2014-03-07

Det svenska högskoleväsendet har drabbats av flera hårda bakslag på sistone.

Nu går Centerpartiet på offensiven och tillsätter en grupp med C-toppar som ska slipa fram flera skarpa reformförslag.

– Vi är oroliga för utvecklingen, säger utbildningspolitiska talespersonen Ulrika Carlsson (C).

I förra veckan kom beskedet om att Sverige inte längre ska vara medlem i den europeiska organisationen ENQA som arbetar för att kvalitetssäkra högre utbildning. I går kom nästa bakslag för den svenska högskolan när det stod klart att de anrika universiteten i Uppsala och Lund halkat ur från listan åkt ur Times Higher Educations viktiga topp 100-lista över de högskolor i världen som har bäst rykte. Bland de svenska lärosätena återstår nu blott Karolinska institutet.

C på offensiven

Bakslagen har fått Centerstudenter att reagera och nu har man fått med sig partiet på att bilda en högskolepolitisk reformgrupp. Där ingår flera toppnamn från C, bland annat chefsekonomen Martin Ådahl och utbildningspolitiska talespersonen Ulrika Carlsson. Dessutom ingår Centerstudenters ordförande Hannes Hervieu och riksdagsledamoten Emil Källström som är talesperson i forskningsfrågor. 

Den nya gruppen har i uppdrag att ta fram skarpa reformförslag, redan till april. De ska bland annat titta på hur högskolan ska bli bättre på att samverka med det övriga samhället och hur kvaliteten på utbildningen ska stärkas.

– Vi är oroliga för utvecklingen eftersom vi har sagt att vi för att stå oss i den globala konkurrensen behöver en högre utbildning och forskning som håller en riktigt bra kvalitet. Trenden är vikande och vi måste då studera vad det är som händer, säger Ulrika Carlsson som är ordförande i gruppen.

Kopplar samman med jobben

Hon menar att arbetet är nära sammankopplat med Centerpartiets viktigaste valfråga - jobben.

– Vi måste se till att alla delar av utbildningsystemet bidrar till att vi har en hög kompetens hos de som går utbildningarna. Vi har ett ett oerhört framgångsrikt näringsliv i Sverige och det vill vi ha i fortsättningen också. Då har utbildningen en viktig roll, säger hon.

Hannes Hervieu, ordförande i Centerstudenter, menar att en fungerande högre utbildning är oerhört viktig inför framtiden.

– C har länge jobbat med att stärka sin politik för den högre utbildningen. Det vi sagt är att högskolorna måste ha mer fokus på kvalitet och inte bara se till att bygga ut med fler platser. Man måste kvalitetssäkra utbyggnaden, där måste vi lägga mer fokus, säger han.

"Vi utmanar inte Folkpartiet"

Han tror att den diskussion som funnits om problemen i den svenska grundskolan kan ha bidragit till att den högre utbildningen hamnat vid sidan av.

– Men det känns bra att vi flyttar fram positionerna. Det viktigaste för oss är att se hur samverkan kan öka mellan lärosäten och det omgivande samhället men också i att det finns kvalitativ utbildning i hela landet. Där sticker vi ut jämfört med andra partier.

Han menar dock att satsningen inte handlar om att utmana Folkpartiet

– Nej. Alla partier måste möta utmaningen med problemen inom den högre utbildningen. Då vill vi gärna ge Centerpartiets svar. Vi kommer presentera förslagen innan valet, men vi kan inte garantera att det läggs in i ett valmanifest. Det får vi återkomma till.