Presidentens utpekade älskarinna bestraffad

Publicerad 2014-01-16

- petad från prestigefull kulturpost

Julie Gayet pekades ut som franska presidenten Hollandes älskarinna.

Nu petades skådespelerskan från en prestigefull post inom kulturvärlden.

Bara ett dygn efter fransk medias påståenden kring Francois Hollandes privatliv har den påstådda kärleksaffären fått konsekvenser på hög nivå.

Men inte för presidenten.

Ska främja fransk kultur

Frankrikes kulturminister, Aurelie Filippetti, beslutade i dag med kort varsel att dra tillbaka Julie Gayets nominering till en av juryplatserna på ett franskt kulturinstitut.

Förklaringen som rapporterats är att nomineringen ännu inte var underskriven, en uppgift som fransk media ifrågasatte.

Gayets namn har sedan en tid tillbaka funnits på kulturinstitutets hemsida, något som tyder på att hon redan före julhelgerna var godkänd av kulturministern. Som nu ångrat sig.

Villa Medici är en fransk kulturstiftelse i Rom, en motsvarighet till svenska Stiftelsen San Michele på Capri i Italien.

Stiftelsen ska främja fransk kultur i Italien. En jury – som i år förutom Gayet skulle ha bestått av bland annat en fransk operastjärna och en kompositör – väljer varje år ut ett antal kulturpersonligheter som får vistas i den pampiga byggnaden och förkovra sig i ett kulturprojekt.

Medgav äktenskapliga besvär

Men nu får den franska presidentens utpekade älskarinna inte besöka Villa Medici, ens som jurymedlem.

Under den välbesökta presskonferensen i går medgav Hollande att han haft äktenskapliga besvär men vägrade kommentera den nämnda relationen.

Hans sambo, journalisten Valerie Trierweiler, har sedan skandalen blev ett faktum gått under jorden. Frankrikes första dam har sedan i helgen varit inlagd på sjukhus.