Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Quick-skandalen blir film

Publicerad 2014-01-14

Det kallas "Sveriges största rättsskandal."

Nu ska historien om Thomas Quick berättas för världen.

Just nu spelar den prisbelönte brittiske dokumentärfilmaren Brian Hill in "Thomas Quick: The Making of a Serial Killer" i Stockholm.

De senaste årens kanske mest uppmärksammande fackböcker i Sverige, Hannes Råstams "Fallet Thomas Quick", och Dan Josefssons "Mannen som slutade ljuga" ligger till grund för Brian Hills dokumentärfilm.

– Han har köpt filmrättigheterna, som det heter, till böckerna säger Jenny Küttim, journalist och researcher som medverkat till både Råstams och Josefssons böcker.

Filmat i Sundsvall

Under helgen var filmteamet i Sundsvall och filmade i Bosvedjan, området där elvaårige Johan Asplund försvann i november 1980, för att filma.

Johan Asplund återfanns aldrig. Quick dömdes 2002 för att ha mördat honom, men har efter att ha tagit tillbaka sitt erkännande nu frikänts.

Historien om Thomas Quick är relativt okänd utanför Norden. Det är det Brian Hills dokumentär nu ska ändra på.

– Skandalen ska genom dokumentären berättas för en internationell publik, säger Jenny Küttim.

Bland de som medverkar i filmen märks, förutom Sture Bergwall (som Quick numera heter), också Quicks tidigare advokat Claes Borgström, justitierådet Göran Lambertz och journalisten Gubb-Jan Stigsson.

”Tänkt för världspublik”

Dan Josefsson, som också medverkar i filmen, säger att tanken med filmen är att det ska bli en dokumentär för biograferna, tänkt för en världspublik.

– Det känns fantastiskt. Berättelsen är världsunik, och även om det handlar om Thomas Quick så säger historien något om hur människor fungerar – om den gruppgalenskap som de inblandade människorna gick in i – och det är inte unikt för den här historien.

Brian Hill har tidigare bland annat gjort den uppmärksammade dokumentärfilmen "Songbirds" om kvinnor i fängelse.