Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Dansk övervakningsskandal större än någonsin

Publicerad 2014-05-03

Den nya boken "Livet, det forbandede" har orsakat ett ramaskri i Danmark, då den avslöjar att Se og hør betalade IT-företag för att få danska kändisars kreditkortstransaktioner – och på så sätt spåra dem.

I ett förhör med den danska polisen bekräftar författaren för första gången att bokens uppgifter om de olagliga övervakningarna är sanna – och att Se og hør-ledningen kände till dem.

Nu sväller skandalen kring veckans mest omtalade bok, "Livet, det forbandede". Aftonbladet skrev tidigare i veckan om boken, som är en roman med både fiktiva och självbiografiska inslag.

I romanen avslöjar den före detta Se og hør-journalisten Ken B. Rasmussen hur den danska veckotidningen under fyra års tid systematiskt betalade en IT-expert vid banken Pengeinstitutternes Betalingsservice, PBS – nuvarande Nets – för att i utbyte få kreditkortsinformation om kända danskar.

Med tillgång till kreditkortstransaktioner kunde tidningens journalister ta reda på exakt var kändisarna befann sig – och övervaka dem. Bland annat prins Joachim och prinsessan Marie övervakades med olagliga metoder under deras hemliga smekmånad i Kanada 2008.

"Vilka delar av boken som är sanna och inte lämnar jag åt läsaren"

När Aftonbladet frågade Ken B. Rasmussen om uppgifterna om de olagliga övervakningarna är sanna svarade han att han inte ville tala om vad som är sant och vad som är påhittat i boken.

– På en skala mellan noll och 100, där noll är bara fiktion och 100 är bara fakta, så ligger min bok närmare 100 än noll. Vilka delar av boken som är sanna och inte lämnar jag åt läsaren att tolka, sade han till Aftonbladet.

Nu har övervakningsskandalen nått nya höjder. Boken har funnits i butik i bara några dagar och skandalen har redan kallats för den största medieskandalen i den danska pressens historia.

På torsdagen förhördes Ken B. Rasmussen av polisen i Köpenhamn. Författaren berättade då för första gången hur det ligger till med sanningshalten i bokens påståenden om kreditkortstransaktionerna. Han berättade för polisen att Per Ingdal, som var chefredaktör för Se og hør från november 2008 till juni 2009, kände till att tidningen betalade en anställd i det dåvarande PSB för att få tillgång till kända danskars kreditkortsinformation, skriver Politiken.dk.

– De frågade om hur det gick till och om ledningen var medveten om det. Jag kan bara bekräfta det och säga att naturligtvis var ledningen medveten om det, säger Ken B. Rasmussen om polisförhöret till danska BT.

Förödande konsekvenser

Bokens avslöjande har fått förödande konsekvenser på de danska redaktionerna. Se og hørs tidigare redaktör Henrik Qvartrup påstås av tidningens tidigare nyhetschef, Lise Bondesen, ha varit den som förhandlade kreditkortsaffären med källan.

I tisdags valde Henrik Qvartrup att lämna sin nuvarande position som politisk kommentator på danska TV2 – som ett resultat av Ken B. Rasmussens bok och den danska pressens skriverier.

Men det stannar inte där. Totalt sju personer som tidigare har varit anställda på Se og hør har skickats hem från sina nuvarande jobb under de senaste dagarna.

I ett pressmeddelande som kom under torsdagen tog Bettina Aller, Aller Medias ordförande, starkt avstånd till påståendena om att Se og hør skulle ha sysslat med systematiska och olagliga övervakningar mellan åren 2008 och 2012, som Ken B. Rasmussen beskriver i sin roman.