Expert: Ingen ökad smittrisk för barn som rest på sportlovet
Publicerad 2020-02-28
Många elever har tillbringat sportlovet på skidorter i Italien och på flera platser i landet kommer barnen gå tillbaka till skolan på måndag.
Men Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, ser ingen större risk:
– Vi har inga uppgifter om att det skulle ha förekommit smittspridning på de skidorterna, säger han.
Rädslan för coronaviruset har vuxit påtagligt de senaste dygnen. På torsdagskvällen visade prover att ytterligare fem svenska medborgare har smittats.
Både Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare väljer dock att tona ner situationen och menar att den trots allt är under kontroll. De personer som hittills blivit sjuka har alla varit i regioner där smitta förekommer eller har umgåtts med personer som varit på sådana platser. De mår också relativt väl.
Den sammantagna bedömningen av Folkhälsomyndigheten är därför att endast resande som uppvisar symtom behöver kontakta sjukvården.
”Kan riskera att få ogiltig frånvaro”
I veckan skickade myndigheten ut information till skolor och betonade skolplikten och vikten av att gå till skolan, även om eleven kanske besökt riskområden.
”De flesta elever som går i grundskolan och motsvarande, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. Ett giltigt skäl för att inte gå till skolan är om en elev har blivit sjuk. Det är därför viktigt att informera elever och vårdnadshavare om att man bara kan stanna hemma om man faktiskt är sjuk och att man annars kan riskera att få ogiltig frånvaro”, skriver Folkhälsomyndigheten.
Informationen har fått många läsare att reagera. Men Britta Björkholm, chef på Folkhälsomyndigheten, menar att råden grundar sig på Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer.
– WHO avråder från att införa reserestriktioner, på det sätter ser vi inte anledning att stoppa resor till olika områden, men att vara medveten om riskerna, säger hon.
”Ska vara uppmärksam”
– Man ska förstås vara uppmärksam, man ska hålla en god handhygien och hålla koll på symtom när man kommer hem. Blir man sjuk ska man stanna hemma och kontakta vården.
Vissa skolor har dock valt att ändå hålla elever hemma om de vistats i riskområden under lovet. Det gäller bland annat Jensens gymnasieskola i Uppsala. Karantän i 14 dagar är direktivet för alla unga som vistats i smittdrabbade regioner.
– Det är många elever och medarbetare som har frågat om viruset och vad man ska göra, säger rektor Lisa Helin till Upsala Nya Tidning.
Hon medger att policyn kan bidra till att skapa ytterligare oro.
– Klart att det finns en risk, men det är bättre att lyfta fram direktiven som finns, säger Lisa Helin.
PODD Därför skapar coronaviruset panik
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.