Påskens upplopp väcker stor ilska i riksdagen

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2022-04-19

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M).

Attackerna på poliser under påskhelgen fördöms kraftfullt. Polisen behöver mer pengar redan i år, enligt flera oppositionspartier.

– Det här är Socialdemokraternas största misslyckande, säger Moderaternas talesperson Elisabeth Svantesson.

Regeringen presenterade i dag sin vårändringsbudget där det framgår hur mycket pengar myndigheter, kommuner och andra aktörer har att röra sig med.

När oppositionen skulle kommentera budgeten inledde flera med att adressera påskhelgens upplopp i flera svenska städer.

– Jag tror att väldigt många av oss blev enormt upprörda och arga den här helgen – arga för att poliser som skyddar oss och vår demokrati utsattes för brutalt våld, som uppenbart var till för att döda, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna.

”Är ju kaffepengar”

Polismyndigheten får ytterligare två miljoner kronor i regeringens budget, vilket innebär en total utgiftsram på 33,8 miljarder kronor.

Myndigheten begärde 32,7 miljarder i sitt budgetunderlag för 2022. De kommande två åren bedömer dock myndigheten att anslagen behöver öka till 35 och 37,6 miljarder.

Trots att polisen får de medel de begärt vill Sverigedemokraterna fortsätta satsningen. Bara en av de polisbussar som brann i helgen kostar fullt utrustad två miljoner kronor, bedömer partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt.

– Det här är ju kaffepengar i en statsbudget.

Hade han fått bestämma hade han tagit hela regeringens satsning på nästan fyra miljarder kronor på elbilar och lagt på polisen.

– Den inre tryggheten är en otroligt viktig fråga till nästa val. Det kommer bli extremt högt prioriterat inpå nästan mandatperiod och i de förhandlingar som ska ske efter valet, säger han.

”Största misslyckandet”

Även Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson vill se mer pengar till polisen redan i år.

– I den situation vi har, där regeringen abdikerar från sitt ansvar och inte skjuter till nya pengar till skola och rättsväsende, så är det mycket allvarligt.

Även Kristdemokraterna anklagar regeringen för att vara passiv.

– Att inte ge förutsättningar för polisen att klara sina uppgifter är ett av regeringens stora strukturella misslyckanden, säger partiets talesperson Jakob Forssmed.

Elisabeth Svantesson hoppas nu att förhandlingar med andra partier leder till ett samlat motförslag till regeringens budget.

– Det här är socialdemokraternas allra största misslyckande, att staten inte lyckats att skydda medborgarna och skapa ett lugnt och tryggt samhälle.

Följ ämnen i artikeln