Pressen på S-ledningen ökar – omtag skapar skyhöga förväntningar
Publicerad 2024-04-18
Socialdemokraterna tar fram ny politik och ett nytt partiprogram ska spikas till kongressen 2025.
Arbetet skapar höga förväntningar på att partiledningen tar rejäla omtag på flera områden.
– Jag vet att förväntningarna är mycket, mycket höga och att pressen på ledningen hårdnar, säger en S-källa.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin är ute i verkligheten.
Han säger att han gillar att vara det, att han försöker besöka verkligheten åtminstone en gång i veckan.
Den här gången ligger verkligheten i ett industriområde i Årstaberg i södra Stockholm.
Tobias Baudin besöker ett logistikcenter för att se hur lagerpersonalen har det och för att provjobba.
– Tar du några bilder då? frågar han sin pressekreterare när han viker ihop några plastbackar.
Bevisen för att S-toppen ”arbetat” på lagret publiceras senare på Tobias Baudins Instagram.
”Samhället har förändrats”
Han har aldrig vunnit ett val. Förlusten 2022 resulterade i att partiledningen påbörjade ett omtag.
Under parollen ”Ny riktning för Sverige 2030” tar elva interna arbetsgrupper fram nya samhällsanalyser och nya reformer ”för att skapa en ny samhällsgemenskap”, som det heter.
En del i arbetet utgörs av framtagandet av ett nytt partiprogram som ska spikas på partikongressen i Göteborg 2025.
Det senaste partiprogrammet klubbades 2013 och är nu utdaterat, anser Tobias Baudin.
– Samhället har förändrats och då måste programmet skrivas om, säger han.
Pekar på ideologiska förändringar inom S
Partisekreteraren tar upp gängkriminaliteten som ett exempel på samhällsproblem som inte tas upp i det gamla partiprogrammet men som måste beröras i det nya.
Programmet från 2013 slår fast att Sverige ska vara alliansfritt. Det är en hållning som S har övergett eftersom partiet nu står bakom Sveriges inträde i Nato. Även det ska alltså revideras i det nya programmet.
Klimatpolitiken är ett annat exempel som partiet måste uppdatera sin syn på, anser Tobias Baudin.
– Det var mycket fokus på att man ska åka kollektivt och ta cykeln till jobbet. Men det har hänt så mycket mer än det. Vi måste ställa om och det är väldigt positivt för jobben, men den kopplingen finns inte med.
Har partiet förändrats också ideologiskt sedan 2013?
– Ja, det tror jag. Det är ju bara att säga som det är. Jag har ju varit ordförande i Kommunal, men det gäller också socialdemokratin, där vi släppte in fler utövare i välfärden, riskkapitalbolag och aktiebolag. Det har ju drivit på en marknadisering i välfärden.
Källor: Höga förväntningar sätter press på ledningen
Nyligen höll Magdalena Andersson ett linjetal under parollen ”En ny riktning för Sverige”. I talet tog S-ledaren upp partiets omtag på flera politikområden.
– När jag valdes till partiordförande för Socialdemokraterna så inledde vi en kursändring för vårt parti, sa Magdalena Andersson.
Frågan är hur många grader kompassen snurrar när S-ledarens gir nu är inledd – och åt vilket håll partiet är på väg.
Partiledningens tillsättning av interna arbetsgrupper och ambitionen om ett nytt partiprogram har skapat mycket stora förväntningar inom S.
En högt uppsatt socialdemokrat säger att ledningens öppning har höjt medlemmarnas krav på att de nya förslagen och partiprogrammet faktiskt ska omsättas i ny politik.
– Jag har inte sett något liknande förut i partiet. Folk pratar om en ny tid, med nya möjligheter för oss att göra upp med gammal politik. Det sätter press på Magdalena att agera på det, säger socialdemokraten.
En annan högt placerad socialdemokrat säger att ledningen nog inte räknat med det tryck som skapas nu när det interna arbetet fortskrider och kommer närmare slutpunkten.
– Jag vet att förväntningarna är mycket, mycket höga och att pressen på ledningen hårdnar. Man måste leverera på vad partiet uppfattat som löften om att ompröva delar av vår politik.
Källan pekar specifikt på ekonomi, integration och klimat som tre områden där partiledningen måste ta fram ny politik till kongressen 2025.
S-veteranen: ”Ska vara en kompass”
Hans Dahlgren är huvudsekreterare i programkommissionen som tar fram det nya partiprogrammet.
76-årige Dahlgren har tidigare varit EU-minister och statssekreterare i Stefan Löfvens regeringar. Han har också varit pressekreterare och rådgivare till Olof Palme.
Han känner med andra ord sitt parti väl.
– Det känns att det finns ett sug att tala om ideologiska frågor. Folk vill diskutera och man ser att mycket har hänt sedan det senaste programmet, säger han.
Hans Dahlgrens arbetsrum på partiets kansli på riksdagen är litet, inga bilder hänger på väggarna och bokhyllan är tom.
På bordet framför sig har han en blå mapp fylld till brädden med olika papper. Hans Dahlgren öppnar mappen för att leta reda på ett citat från Tage Erlander som han sparat.
Erlander var ansvarig för att ta fram partiprogrammet 1960.
– Programrevisionerna är en återkommande självrannsakan och politisk positionsbestämning. Rörelsen svetsas samman när medlemmarna ges möjlighet att reflektera över samhällets förändringar och vad de betyder för partiets arbete och vägval, citerar Hans Dahlgren.
Vilken betydelse har partiprogrammet?
– Politiska riktlinjer kan man ändra från en kongress till en annan, motioner eller propositioner kan ändras från ett år till ett annat. Partiprogrammet ska gälla i tio till femton år framöver och ska vara den kompass, eller den ryggrad, som företrädare ska luta sig emot, säger Hans Dahlgren.
Ideologen: ”Magdalena är tuff, hon vågar”
I ett mötesrum i S högkvarter, Sveavägen 68, sitter Anne-Marie Lindgren.
Hon är en av socialdemokratins främsta ideologer och var med och tog fram tre partiprogram: 1975 för Olof Palme, 1989 för Ingvar Carlsson och 2001 för Göran Persson.
Fördelningspolitiken och miljöfrågan är exempel på frågor som partiet borde lägga vikt på i det nya programmet såväl som i arbetsgruppernas reformförslag, anser Anne-Marie Lindgren.
Det är områden där marknaden inte lyckats ge ett bra resultat och staten måste då gå in och ta ansvar, säger hon.
– Det handlar om marknaden mot individen, maktfördelning.
Anne-Marie Lindgren delar bilden av att förväntningarna är höga på partiledningen att ta tillvara på den förändringsvilja som nu finns i partiet.
– Ledningen har öppnat upp det här för att man känner att något håller på att hända och att man inte kan fortsätta på samma linje som man varit inne på sedan två decennier. Den håller inte riktigt, säger hon.
Att Magdalena Andersson skulle rygga för omprövningar av den egna politiken eller vassa formuleringar i partiprogrammet, tror Anne-Marie Lindgren inte kommer att hända.
– Magdalena är tuff, hon vågar.