Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Misstänks ha mutat i USA för Kinas räkning

Publicerad 2023-05-27

Falun Gong-följare demonstrerar utanför ett kinesiskt konsulat i New York, 2019. Amerikanska myndigheter har nu gripit två män som misstänks ha konspirerat med Kina för att försvåra verksamheten för Falun Gong. Arkivbild.

Två män har gripits i USA misstänkta för att ha begått mutbrott på uppdrag av Kina. De anklagas för att ha varit del av ett större försök att motarbeta den landsförvisade Falun Gong-rörelsen.

Enligt de formella anklagelserna försökte de två männen muta en tjänsteman vid USA:s skatteverk för att Falun Gong inte längre skulle vara en skattebefriad organisation. Tjänstemannen i fråga var en polis bakom täckmantel, som spelade in samtalen.

I ett inspelat samtal säger den ene av männen att Peking skulle vara ”väldigt generöst” med att belöna hjälp att motarbeta Falun Gong.

De två männen är födda i Kina, men den ene är amerikansk medborgare och den andre har permanent uppehållstillstånd i USA. De greps i Los Angeles på fredagen.

Den andliga Falun Gong-rörelsen växte fram i Kina på 1990-talet, men förbjöds 1999 och anklagas av kommuniststyret för att bedriva samhällsomstörtande verksamhet. Rörelsen har i dag en bas i den amerikanska delstaten New York.