Scoutjamboree skjuts fram till 2022

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2020-10-23

2011 hölls World Scout Jamboree utanför Kristianstad med uppemot 40 000 deltagare från 150 olika länder. Arkivbild.

Det stora scoutlägret Jamboree21 som skulle hållas utanför Kristianstad 2021 skjuts fram ett år på grund av coronapandemin. Lägret väntas samla uppemot 10 000 svenska och ett par tusen utländska deltagare.

Scoutrörelsen har i möjligaste mån försökt att hålla verksamheten i gång under pandemin samtidigt som den anpassat sig för att minska risken för smittspridning.

Många scouter hade sett fram emot det stora lägret nästa år, den nationella jamboreen inträffar vart fjärde år. Men Folkhälsomyndigheten är tydlig med att samhället kommer att påverkas även under 2021 och restriktioner för stora folksamlingar lär vara kvar även nästa sommar, säger Scouternas generalsekreterare Anna-Karin Hennig i ett pressmeddelande.

"Jag tycker själv personligen att det är jättetråkigt, men det är ända rätt beslut att ta i sin helhet och vi kan nu i stället lägga krafterna på att göra jamboreen ännu bättre sommaren 2022."

Lägret går under temat “Drömmen om en hållbar värld”. Elin Jungevi, en av de två ansvariga för jamboreen, säger att scoutrörelsen får fokusera på att göra världen ännu bättre om två år i stället.

Följ ämnen i artikeln