Man allvarligt skadad efter att stridsfordon krockade med tåg
Publicerad 2017-09-27
Den Försvarsmaktsanställde som fördes till sjukhus med ambulanshelikopter efter tågkrocken i Södermanland vårdas för allvarliga skador.
Stridsfordonet har tagits i beslag av polis.
– Det är för tidigt att gå in på varför detta har inträffat, säger åklagaren Charlotta Tanner, som leder förundersökningen.
Stridsfordonet, av typen pansarterrängbil 360, medverkade i jätteövningen Aurora 17 när det krockade med ett SJ-tåg utanför Nyköping på tisdagseftermiddagen.
Tre anställda i Försvarsmakten, två män och en kvinna, skadades i kollisionen. En av männen fördes med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i Solna. Sjukhusets pressjour uppgav på onsdagen att tillståndet för honom är allvarligt men stabilt.
Omkring 70 passagerare färdades på tåget. De klarade sig oskadda. Lokföraren ådrog sig dock lättare skador.
Ingen delgiven misstanke
Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada samt vårdslöshet i trafik. Utredningen leds av kammaråklagare Charlotta Tanner.
– Vi har genomfört en teknisk undersökning av platsen och stridsfordonet har tagits i beslag för att undersökas, säger hon.
– Nu återstår en mängd olika utredningsåtgärder. Vi ska bland annat gå igenom vittnesförhör och prata med de inblandade.
Ännu har ingen person blivit delgiven misstanke om brott.
– Det finns inte någon person som är misstänkt i nuläget. Vi måste först utreda vad som hänt och hur det kunde ske, säger Charlotta Tanner.
Vad vet du om orsaken till olyckan?
– Det är för tidigt att gå in på varför detta har inträffat. I det inledande skedet måste vi alltid göra en förutsättningslös kartläggning.
Haverikommissionen på plats
Polisen hade vid lunchtid på onsdagen ännu inte förhört de skadade soldaterna. Företrädare för Försvarsmakten har dock samtalat med två av dem.
– Vi har pratat med dem. Det var framförallt ur ett arbetsmiljöperspektiv för att ta reda på hur de mår. Enligt de rapporter som jag har fått är de vid gott mod, givet omständigheterna, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.
Utredare från Statens haverikommission besökte olycksplatsen under dagen. De har inlett en förstudie för att avgöra om en fullskalig utredning av händelsen ska genomföras.
– Även Försvarsmakten kommer naturligtvis att titta på detta. Men hur det kommer att ske är för tidigt att säga. Det beror på vad polisen och haverikommissionen kommer fram till, säger Jesper Tengroth.