SKR kritiserar sen testning

TT

Publicerad 2020-08-29

Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och regioner (SKR), riktar skarp kritik mot regeringen och Folkhälsomyndigheten och menar att de var för långsamma med att be landets regioner att börja med coronatestning i våras. Det säger han i Ekots lördagsintervju.

– Kapacitet och beredskap fanns för att börja en ganska bred provtagning tidigare än vi gjorde. Men vi har haft som princip att vi följer Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer. Vi följer det som man på nationell nivå lägger fast, säger Anders Knape, till radion.

Det har tidigare från flera håll riktats kritik mot att testningen för pågående covid-19-infektioner tog lång tid att få i gång. Men SKR tycker inte att ansvaret kan läggas på kommunerna och regionerna utan menar att regionerna var redo och väntade på en klarsignal högre upp.

– Det är väl så att hade testningen kommit i gång tidigare så hade kanske också smittspårning och den allmänna smittspridningen kunnat begränsas, säger Knape i Ekots lördagsintervju.

Följ ämnen i artikeln