SD-politiker hotades: Inte sovit i min bostad sen dess
Publicerad 2022-09-06
Rasmus Giertz, 28, ordförande för SD i Dalarna, blev hotad av två okända män utanför sin bostad på lördagen.
– Jag känner mig väldigt otrygg. Jag har inte sovit i min bostad sedan dess.
Rasmus Giertz, 28, är ordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna på lördagen hade han varit på ett torgmöte i Borlänge.
– Sen åkte jag hem till Falun där jag bor. När jag skulle gå från bilen till min bostad kom två okända män fram och skrek att jag skulle stanna.
Rasmus Giertz säger att han, klädd i SD-keps och jacka, försökte ignorera männen och fortsatte att gå mot sin lägenhet.
– Men de fortsatte att skrika diverse grova ord och förolämpningar som jag inte tänker ta i min mun.
Han tog då upp sin mobil för att filma, vilket en av de okända männen också gjorde.
Rasmus videoinspelning har delats på Sverigedemokraternas Twitter. I videon kan man höra att en av männen säger att tio andra killar är på väg till platsen.
– Det var obehagligt, jag var där ensam och de säger att tio andra är på väg och en stor kille som skulle komma och prata med mig. Jag uppfattade det som hot om våld.
Rasmus Giertz säger att han fortsatte gå mot sin lägenhet och att männen gick efter och skrek.
– När jag kom in i lägenheten tittade jag ut genom fönstret och då stod de utanför huset och hotade och skrek. Då ringde jag 112.
När polisen kom till platsen hade männen försvunnit.
En anmälan om olaga hot och förolämpning har upprättats.
– De vet var jag bor, vilket gör att jag känner mig väldigt otrygg. Jag har inte sovit i min bostad sedan det hände. Jag misstänker att de kanske bor i närheten och det känns väldigt otryggt för mig om de står runt hörnet när jag kommer hem.
Rasmus Giertz säger att han förutsätter att polisen tar saken på allvar. Det har hans parti gjort, berättar han, både lokalt och nationellt.
– Jag tycker själv att det är väldigt allvarligt. Det är ett angrepp mot hela vårt demokratiska system. Det kan leda till att man inte vågar fortsätta sitt politiska engagemang.
Yngre förtroendevalda mer utsatta
En trygghetsundersökning från BRÅ, brottsförebyggande rådet, visar att var fjärde politiker upplevde trakasserier, hot eller våld under 2020. Samma undersökning visar också att hot och hat har ökat i samband med valåren.
– Det är vanligt att man upprepad blir utsatt och det vanligaste är att man utsätts för hot eller trakasserier men det förekommer även skadegörelse och stöld. Yngre förtroendevalda är mer utsatta än äldre och kvinnor är mer utsatta än män, säger Martina Lindberg, verksamhetsutvecklare på enheten mot demokratihotande brottslighet inom Polisens nationella operativa avdelning, Noa.
Hon säger att när det gäller brott mot förtroendevalda finns det inget ”eget” brott utan en straffskärpande regel som kan appliceras och som baseras på motivet bakom den brottsliga handlingen.
– Detta gör att det är ytterst viktigt att den förtroendevalda uppger och att polisen frågar om varför offret tror att hen utsatts, säger hon.
En djupare analys som SKR, Sveriges kommuner och regioner har gjort visar att det inte finns något parti som sticker ut där män utsätts för mer hat och hot än något annat.