Experter om attacken på SD: ”S går för långt”

Uppdaterad 2022-09-05 | Publicerad 2022-09-02

Socialdemokraterna målar upp SD som ett hot mot rikets säkerhet.

En attack som ifrågasätts av säkerhetsexperter och statsvetare.

– Det är att gå för långt, säger Jan Hallenberg.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) varnade under fredagsmorgonens pressträff för ”Sverigedemokraternas nära band till Putins Ryssland”.

– Det råder ingen tvekan om att Sverigedemokraternas kopplingar till Ryssland kan utgöra en säkerhetsrisk för Sverige, säger Ygeman.

Jan Hallenberg.

Den säkerhetspolitiska experten Jan Hallenberg tycker att uttalandet är ”hårdraget”.

– Man måste betänka att det här är ett parti som har stöd av hundratusentals svenskar. Det ska mycket till för att kalla dem för säkerhetsrisk och min grundläggande inställning är att man ska vara väldigt försiktig, säger han.

”Är ganska vågat”

Hultqvist och Ygeman lyfte bland annat att SD röstat för ryska intressen i EU-parlamentet och att Jimmie Åkesson en vecka för invasionen av Ukraina inte kunde välja vem han föredrog mellan Vladimir Putin och Joe Biden.

– För mig som är allmänt demokratiskt inriktad framstår det som egendomligt att inte kunna välja mellan Putin och Biden, men att han skulle vara ryssvänlig, det är att gå för långt, säger Hallenberg.

”Det råder ingen tvekan om att Sverigedemokraternas kopplingar till Ryssland kan utgöra en säkerhetsrisk för Sverige”, sa Ygeman under S-pressträffen.

Att det var just Peter Hultqvist och Anders Ygeman som höll i den säkerhetspolitiska pressträffen förvånade Patrik Öhberg, statsvetare på Göteborgs universitetet.

– Det är ganska vågat att ha de två personer som pekades ut som ansvariga för IT-skandalen hos Transportstyrelsen 2017. Ygeman förlorade sitt jobb och Hultqvist höll på att lämna just på grund av säkerhetsfrågor. Det kanske inte är just de personerna som har förtroende i de här frågorna, säger han.

Kan påverka SD

Öhberg tror att det höga tonläget mellan partierna kan få negativa konsekvenser längre fram.

– Politiker bör fundera hur bra det är att skapa polarisering. Efter valrörelsen ska det bli vardaglig politik och de kan behöva komma samman igen. Det kan bli en knepig situation att förhandla när man tagit heder och ära av varandra.

Statsvetarkollegan Peter Esaiasson säger att utspelet är ”en klassisk socialdemokratisk kampanj” för att flytta fokuset från andra frågor.

Han tror dock att attacken kan få skruv i valrörelsen.

– Nu handlar diskussion om det här i stället för vad som händer med elpriserna. Jag har svårt att se att det här ska gynna oppositionen som vill prata om den typen av frågor. Att prata om ett partis legitimitet kan leda till problem för SD, säger han.