Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Japans ledare sitter kvar efter valchansning

Publicerad 09.04

Japans premiärminister Shigeru Ishiba satsade på ett nyval när han tillträdde, men det slog bakut för regeringspartiet LDP.

Japans premiärminister Shigeru Ishiba ämnar att sitta kvar på sin post efter helgens nyval, som blev ett stort misslyckande för landets mångåriga maktparti.

67-årige Ishiba utlyste nyvalet i samband med att han tillträdde den 1 oktober. Liberaldemokraterna (LDP) – som har regerat landet näst intill oavbrutet sedan 1955 – får sitt sämsta valresultat på länge och blir av allt att döma av med sin parlamentariska majoritet.

I en första kommentar till detta säger Ishiba att han inte kommer att tillåta ett ”politiskt vakuum” efter valet. Han tycks sikta på att regera vidare med en minoritetskoalition.

– Jag vill fullgöra min plikt genom att försvara människors liv och försvara Japan, säger premiärministern.

Som han ser det har japanerna straffat LDP för en stor korruptionshärva där politiker tillskansat sig pengar vid olika välgörenhetsevenemang. Detta kopplades i förlängningen till den tidigare premiärministern Fumio Kishida, som meddelade sin avgång i augusti då opinionssiffrorna nått sällsynt låga nivåer.

Efter det misslyckade försöket med ett nyval bedyrar den nye premiärministern Shigeru Ishiba att han kommer att genomföra ”genomgripande reformer i fråga om pengar och politik”.

LDP får enligt prognoserna omkring 191 av de totalt 456 mandaten i parlamentets underhus. I valet 2021 fick partiet 259 mandat.