Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Mördade tonårsflicka i Mark – döms till vård

Uppdaterad 12.05 | Publicerad 11.01

Blommor utanför gymnasieskolan i Marks kommun sedan en 17-årig flicka hittats död. Arkivbild

Den 17-åriga flickan försvann efter skolan och hittades död fyra dagar senare.

Nu döms en ung man till rättspsykiatrisk vård för mordet som skakade om den lilla kommunen Mark.

Enligt tingsrätten uppgår straffvärdet för mordet till 18 års fängelse. Men då 18-åringen lider av en allvarlig psykisk störning – och dessutom var 17 år vid tiden för mordet – blir påföljden rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Båda de här omständigheterna gör att det inte kan bli ett straff utmätt efter brottets straffvärde, säger lagmannen Peter Broberg till TT.

– Utan då får man göra ett annat påföljdsval. I det här fallet rättspsykiatrisk vård.

Försvann i mars

Det var framför allt kraftigt trubbigt våld mot huvudet som orsakade flickans död.

Enligt tingsrätten har 18-åringen haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Det vill säga att han varit medveten om – och likgiltig inför – riskerna för att flickan skulle dö av det våld han utsatte för.

Det var i mars i år som flickan försvann. Hon hittades död fyra dagar senare i närheten av sin skola. Den misstänkte häktades samma dag.

Fallet har fått stor uppmärksamhet och väckt mycket känslor i Mark. Samtidigt har kritiken mot polisen varit hård, bland annat då det dröjde flera dagar innan en särskild händelse inleddes.

Spårade fel telefon

En intern utredning konstaterar också att polisen inte heller tog hänsyn till den utsatthet som flickans funktionsnedsättning innebar. Dessutom spårades inledningsvis fel telefon, vilket innebar att polisen letade efter flickan 30 mil bort.

Den 18-årige mannen döms även för vapenbrott eftersom han har haft en modifierad tårgaspistol i sin bostad. Det brottet har dock inget med mordet att göra.

Han misstänktes också för grov våldtäkt – men frias på den punkten. I domen skriver tingsrätten att det inte går att utesluta att flickan deltagit i sexuella handlingar frivilligt.