Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Färre niondeklassare utsätts för sexualbrott

Publicerad 2024-10-24 09.55

Nära hälften av niondeklassarna uppger att de utsatts för brott de senaste tolv månaderna, enligt Brås Skolundersökning om brott.

Andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott är den lägsta hittills.

45,3 procent av eleverna i undersökningen uppger att de utsatts för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott det senaste året. Andelen är på ungefär samma nivå som den senaste mätningen från 2021 – men innan dess har utsattheten legat på en högre nivå, enligt Brå.

Utsattheten för sexualbrott är 2023 på den lägsta nivån sedan 2015 (12,5 procent), då jämförelseperioden startar.

– Den har minskat över tid men den fortsätter att minska. Och det är framför allt flickornas utsatthet som har minskat, säger Aravella Lejonstad, utredare på Brå.

Kränkande bilder

Däremot uppger fler än fyra av tio flickor att de fått bilder med sexuellt innehåll skickade till sig utan att de bett om det. Den frågan är ny och det går därför inte att säga om det är en ökning.

Andelen unga som uppger att de blivit utsatta för kränkande kommentarer på nätet har också ökat avsevärt de senaste åren.

I undersökningen uppger vidare drygt hälften av alla elever i årskurs nio, 51,3 procent, att de vid minst ett tillfälle begått något brott (våldsbrott, stöldbrott, skadegörelse eller narkotikabrott) under perioden.

Lika många flickor

Det är ungefär samma nivå som tidigare – men det är första gången som lika många flickor svarat att de begått brott som pojkar.

Fler pojkar är delaktiga i skadegörelse och våldsbrott, men det är något högre andel flickor som uppger att de begått stöldbrott. En stor del av eleverna som uppger att de begått brott har även utsatts för brott.

– Det är ett resultat som vi ser varje år, att det samvarierar, säger Aravella Lejonstad.

Flera faktorer påverkar risken att utsättas för brott. Andelen utsatta elever är särskilt stor bland dem som lever i familjer med svagare ekonomiska resurser

– Även de vars föräldrar är skilda eller separerade uppger en större utsatthet, men också en större delaktighet i brott.