Normal och tråkig – och näste man att leda Nato

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-06-26 10.46

En alldaglig man som kallats ”Teflon-Rutte”, då skandaler bara tycks rinna av honom.

När Mark Rutte tar över ledarskapet för Nato – mitt i brinnande krigstid – kan det bli svårare att ducka för kriserna. Men den 57-årige nederländaren beskrivs som en ytterst slipad diplomat.

Året är 2022 och Nederländernas premiärminister står inför en misstroendeomröstning i Haag. Tidningen De Volkskrant har avslöjat att Mark Rutte i åratal raderat sms om officiella angelägenheter. Anklagelserna om hemlighållande av statlig verksamhet haglar tätt.

Ruttes vurm för den tekniska forntiden blir räddningen. Meddelandena gjorde hans trotjänare till telefon – en Nokia 301 från 2013 – alltför långsam, hävdar han – och går helskinnad ur omröstningen.

Cykeln till kungen

Året innan har han överlevt ännu en skandal. Tusentals familjer tvingas då betala tillbaka barnbidrag efter felaktiga anklagelser om fusk och bedrägeri, och regeringen avgår för att ge upprättelse till de drabbade. På sant holländskt manér tar Rutte cykeln till kung Willem-Alexander för att lämna över sin avskedsansökan, skriver Politico.

Men väljarnas förtroende förblir intakt. Ett knappt år senare svärs han för fjärde gången in som Nederländernas ledare. Koalitionsregeringen består av Ruttes liberalkonservativa VVD och tre andra partier.

Som person har Rutte alltid beskrivits som normal, plikttrogen och närmast tråkig. Som ständig ungkarl bodde han länge hemma hos mamma, som han varje vecka gick ut och åt indonesiskt med. Men när mamma Mieke dog på ett ålderdomshem 2020, 96 år gammal, var inte sonen där. Premiärministern följde sin regerings pandemirestriktioner och besökte inte sin döende mor, enligt AFP.

Ingen visionär

Pappa Izaak hade avlidit långt tidigare – 1988, när Mark bara var 19. Samma år tog han över som ordförande för VVD:s ungdomsförbund. Hans rapporterade förmåga att samarbeta med i stort sett vem som helst tog honom sedan till VVD:s partitopp – och därifrån vidare till premiärministerposten.

Nu har ”Teflon-Rutte” valts till Jens Stoltenbergs efterträdare som Natochef. Hur han hanterar försvarsalliansen – i en samtid präglad av kriget i Ukraina, kalla kriget-vindar och ett Mellanöstern i lågor – återstår att se. Nederländaren har gjort sig känd som en smidig diplomat som tidigare lyckats linda bland andra USA:s expresident Donald Trump, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Ungerns dito Viktor Orbán runt sitt finger, skriver Politico. Rutte beskrivs även som en av Ukrainas mest trofasta allierade – och en av den ryske presidenten Vladimir Putins skarpaste kritiker.

Några innovativa drag är dock inte att vänta, spår bedömare. 57-årige Rutte är inte direkt känd som en visionär. I politiska samtal citerar han enligt Politico ofta den tidigare västtyske förbundskanslern Helmut Schmidt, som sade att ”den som har visioner bör söka läkare”.

ANNONS