Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

Cannabiskurirer luras av brittiska gäng: ”Tror att de i värsta fall bötfälls”

Uppdaterad 15.02 | Publicerad 11.58

Hundratals cannabiskurirer har stoppats på brittiska flygplatser.

Cannabis väller in genom brittiska flygplatser från länder där drogen odlas lagligt.

Kurirer stannas med fyllda resväskor och tror att de i västa fall bötfälls.

– De som försöker smuggla in cannabis i Storbritannien kommer möta lagens fulla kraft, säger migrationsministern Seema Malhotra i ett pressmeddelande.

Hundratals cannabiskurirer har stoppats när de försökt smuggla in stora mängder narkotika genom brittiska flygplatser, rapporterar Sky News.

Många luras av gängkriminella till att tro att myndigheterna i Storbritannien inte ser så allvarligt på drogen.

– Det är ganska fräckt. Kurirer går genom flygplatserna med resväskor fulla av cannabis och tror antingen att de inte kommer upptäckas eller att de i värsta fall bötfälls, säger Charles Yates, vicechef för brittiska National Crime Agency (NCA), till Nyhetsbyrån.

En resväska fylld med knark.

Fångades med 158 kilo – låg i barnens resväskor

Tidigare i augusti stoppades elva brittiska passagerare vid Birminghams flygplats efter att ha försökt få med sig 510 kilo cannabis från Thailand.

Dessutom lagförs allt fler för brotten, enligt NCA.

I juli dömdes en man som flugit in från Los Angeles till över tre års fängelse efter att ha försökt få med sig 158 kilo cannabis nedpackade i sin och sina barns resväskor. Gatuvärdet i det fallet uppskattades ligga på uppemot 13,5 miljoner kronor.

Tullen beslagtar knark.

”Smugglarna är bra på marknadsföring”

Gängen betalar upp emot 140 000 kronor till de som är villiga att smuggla in narkotikan. Hittills i år har 378 cannabiskurirer gripits, jämfört med 136 under hela fjolåret och 17 personer under 2022.

De flesta kommer in från länder där cannabis legaliserats, som Tyskland, Kanada, Thailand och delar av USA.

Enligt NCA tror många av Storbritanniens två miljoner cannabisrökare felaktigt att halten THC, som ger ruset, är högre i länder där den odlas lagligt och är därför beredda att betala mer.

– THC-halten ligger på ungefär samma nivå för brittiskt och lagligt odlad cannabis. Jag tror bara att narkotikasmugglarna är bra på marknadsföring i Storbrittanien, säger Charles Yates, till Sky News.

”Kommer möta lagens fulla kraft”

Nu arbetar NCA tillsammans med tullverket, polismyndigheten och landets regeringen för att få bukt på problemet.

– De som försöker smuggla in cannabis i Storbritannien kommer möta lagens fulla kraft, och tullverket kommer att fortsätta arbeta hårt tillsammans med NCA för att hålla illegala substanser borta från våra gator, säger migrationsministern Seema Malhotra i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln