Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Ny kritik efter Scandinavian Star-katastrofen

TT

Publicerad 2024-09-13 16.17

En norsk minnesstund i Akershuskaia 25 år efter katastrofbranden på färjan Scandinavian Star. Arkivbild.

Danska Sjöfartsstyrelsen får hård kritik en ny utredning om branden på färjan Scandinavian Star 1990.

Om myndigheten hade genomfört en så kallad hamnstatskontroll av färjan i april 1990 hade passagerarna haft en större chans att överleva, konstaterar den politiskt tillsatta grupp som i tre år utrett händelsen.

”Det hade med stor sannolikhet minskat katastrofens omfång”, skriver gruppen.

Av 482 människor ombord miste 159 livet när Scandinavian Star natten till den 7 april 1990 började brinna utanför Lysekil, på väg från Oslo till danska Fredrikshamn.

Flera utredningar har försökt kartlägga orsaken till branden, så även denna utredning som bland annat har tittat på eventuella motiv för försäkringsbedrägeri. Gruppen anser dock inte att det finns bevis för bedrägeri.

I fjol avvisade Sjöfartsstyrelsen krav på ersättning från 20 överlevare och elva anhöriga på sammanlagt 14 miljoner danska kronor.

Det kravet restes sedan en utredning 2022, beställd av danska näringsdepartementet, avslöjade att Sjöfartsstyrelsen inte utfört den kontroll som nu åter efterlyses.

En hamnstatskontroll är en inspektion av utländska fartyg som ska kontrollera att fartygets säkerhet följer internationell standard.