Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Hunter Biden erkänner – slipper rättegång

TT-AP-AFP

Uppdaterad 01.06 | Publicerad 2024-09-05 18.22

Hunter Biden med fru Melissa Cohen Biden på väg till rättegången i Los Angeles.

Hunter Biden, son till USA:s president Joe Biden, erkänner sig utan förbehåll skyldig till skattebrott inför en rättegång i Los Angeles.

Därmed går målet inte till rättegång, vilket Biden ville undvika. Han avsäger sig dock alla möjligheter till en uppgörelse med åklagarna och han riskerar upp till 15 års fängelse och böter på en miljon dollar.

Rättegången rör misstänkta skattebrott på 1,4 miljoner dollar åren 2016–2019.

Hunter Bidens advokat Abbe Lowell sade tidigare under torsdagen att bevisen mot presidentsonen är överväldigande, och att Biden skulle förklara sig skyldig men hävda att han inte begick brott medvetet.

Åklagaren i fallet godtog dock inte detta.

– Han har inte rätt att förklara sig skyldig på grunder som bara gäller för honom, sade åklagare Leo Wise.

Det mesta tydde därmed på att en rättegång skulle inledas, ett val av jury var bara timmar bort när det nya beskedet kom. Nu blir det alltså ingen rättegång.

I ett uttalande säger Hunter Biden att han valde att erkänna sig skyldig för att bespara sin familj ytterligare en rättegång.

”Jag kommer inte att utsätta min familj för mer smärta, fler intrång i privatlivet och onödig förlägenhet. Jag har utsatt dem för mycket genom åren men jag kan bespara dem det här, och därför har jag bestämt mig för att erkänna mig skyldig”, skriver han i uttalandet.

Straffet kommer att meddelas den 16 december.

Hunter Biden har tidigare dömts för illegalt vapeninnehav under elva dagar; han ljög när han ansökte om licens för vapnet – vilket kan ge honom ett fängelsestraff. Biden hade missbruksproblem när brotten begicks.