Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Många saknade efter skolbrand i Kenya

TT-AP

Publicerad 2024-09-06 07.32

Oroliga anhöriga väntar på nyheter utanför en skola i Nyeri i Kenya, där en sovsal brunnit.

Minst 17 elever har omkommit i en brand i en sovsal på en skola i centrala Kenya, uppger polis. Ännu saknas 70 barn efter branden.

Polis fruktar att antalet döda kommer att stiga. I den aktuella sovsalen vilade över 150 pojkar mellan 10 och 14 år – och närmare hälften av dem saknas.

– Vi har fortfarande 70 barn som vi inte kan redogöra för, Det innebär inte att de omkommit eller har skadats. Orden vi använder är just inte redogjorda för, säger vicepresident Rigathi Gachagua.

Utöver de 17 bekräftat döda har minst 13 elever fått allvarliga brännskador.

Vad som orsakade branden på internatskolan Hillside Endarasha Primary i Nyeri, norr om huvudstaden Nairobi, håller på att utredas. Klart är att lågorna spred sig snabbt i träbyggnaderna.

– Vi utreder och vidtar nödvändiga åtgärder, säger polistalesperson Resila Onyango.

– Kropparna är brända bortom igenkänning.

Många anhöriga har samlats utanför skolan, men de får mycket knapphändig information.

– De säger att några barn lyckades fly, men vi har inte fått veta vart de tog vägen. Hoppet att hitta mitt barn minskar ju längre tiden går, säger en mamma, Francis Wachira, till AFP.

Kenyas president William Ruto skriver på sociala medier att han är ”förkrossand” över det inträffade. De ansvariga kommer att ställas till svars, enligt Ruto.

Skolbränder är vanligt förekommande på Kenyas många internatskolor. 2017 dog tio elever i en sådan i Nairobi.