Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Tårgas mot studenter efter våldtäktsanklagelse

Publicerad 2024-10-17 13.34

Studentprotester i Hyderabad i södra Pakistan.

Polis i norra Pakistan har bemött protesterande studenter med tårgas och batonger.

150 studenter har gripits, meddelar polisen i Rawalpindi i provinsen Punjab.

Protester har skakat flera pakistanska städer den senaste veckan, sedan ryktet om en våldtäkt på ett campus i Lahore börjat spridas på sociala medier. Studenterna kräver att saken tas på allvar och att det påstådda offret får upprättelse.

Demonstranterna, merparten av dem män, uppges ha bränt ned skolbussar, blockerat vägar och vandaliserat skolbyggnader. Skolan ifråga – liksom den utsatta flickans föräldrar – har förnekat övergreppet, men protesterna har fortgått.

– Incidenten har inte skett. Jag kommer att säga upp mig, lämna yrket och sälla mig till studenterna om den här incidenten faktiskt har inträffat, sade skolans rektor Arif Chaudry på onsdagen.

Sexuellt våld mot kvinnor är vanligt förekommande i Pakistan, men mörkertalet beräknas vara stort på grund av det utbredda stigmat i det konservativa landet. Veckans protester sker en knapp månad efter ett annat uppmärksammat våldtäktsfall i Pakistan, där en man kastade ut sin hustru på gatan efter att hon sagt sig ha utsatts för en gängvåldtäkt.