Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Bidens löfte till alla vuxna: Erbjuds vaccin 1 maj

Publicerad 2021-03-12

President Biden höll ett coronatal till nationen i natt.

Han gav några rejäla smällar till Donald Trump – och levererade ett löfte:.

Den 1 maj ska alla vuxna amerikaner ha erbjudits vaccin.

Efter 51 dagar som president, ett gigantiskt stödpaket undertecknat samma dag och en ökande vaccineringstakt höll president Biden i natt, på bästa sändningstid lokal tid, ett 24 minuter långt tal till nationen från East Room i Vita huset.

Talet handlade praktiskt taget bara om coronapandemin. Sorgen över allt som förstörts i virusets framfört – och hoppet som kan vänta om hörnet.

Joe Biden gav löften om två viktiga datum för alla amerikaner att fokusera på.

1 maj ska alla amerikaner äldre än 18 år ha erbjudits möjlighet att boka in tid för att få sin första vaccinspruta. Man hoppas ha till slutet av maj tillräckligt med doser för att alla ska få sina sprutor.

Joe Biden under talet.

Snabbar på vaccinmålet

Biden berömde sig över att ha överträffat målet han satte upp när han tillträdde om att 100 miljoner amerikaner skulle vaccineras under hans 100 första dagar som president.

– Det kommer vara uppnått vid dag 60, sa han.

Nu uppgav han att målet har mer än dubblerats, från löftet om en miljon vaccineringar varje dag i december till mer än de två miljoner doser per dag som är takten just nu.

– Vi ska överträffa resten av världen.

Det andra löftet gäller nationaldagen den 4 juli. President Biden menar att man ska kunna fira den med sina nära och kära, exempelvis genom den traditionella grillningen i trädgården.

Men Joe Biden framhöll att myndigheterna och regeringen kan göra hur mycket som helst, men om inte allmänheten följer riktlinjer och restriktioner kommer man inte nå målet.

Biden höll ett coronatal

Svingade mot Trump

Och även om president Biden varken nämnde Donald Trump, eller alla de republikaner som röstade mot hans stödpaket, vid namn innehöll talet ett par smällar mot expresidenten.

– För ett år sedan slogs vi ner av ett virus som möttes av tystnad och spreds oupptäckt, förnekelse i dagar, veckor, sedan månader. Det ledde till mer död, mer infektioner, mer stress och mer ensamhet, sa Joe Biden i talet.

Presidenten påpekade också hur få av USA:s äldre som var vaccinerade när han tillträdde – och hur snabbt siffrorna sedan gick upp.

I en sista smocka mot expresidenten sa han också att ”vi tappade tron på att regeringen och demokratin kunde hjälpa det amerikanska folket med svåra saker” när pandemin slog till.

Redan i onsdags, när Joe Biden annonserade ett nytt avtal med Johnson & Johnson om hundra miljoner ytterligare doser av företagets vaccin, menade Donald Trump i ett uttalande att det var hans insatser som beredde vägen för den nye presidenten.

”Jag hoppas att alla kommer ihåg när de får vaccinet för covid-19 (ofta kallad Kinaviruset) att om jag inte var president hade du inte fått den fina dosen på fem år, i bästa fall, och sannolikt inte fått den alls. Jag hoppas alla kommer ihåg det”, skrev expresidenten.

PODD EU och jakten på vaccin

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Barbara Shields-Johnson

Följ ämnen i artikeln