Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

SSU-ordförande kräver förändringar i riksdagen

Publicerad 2013-11-26

Gabriel Wikström, SSU.

Aftonbladets unika granskning visade att många förslag som lämnas in i riksdagen är rena stölderna.

Nu kräver SSU:s ordförande Gabriel Wikström att hela motionssystemet görs om.

– Det är inte försvarsbart att ledamöterna ägnar så mycket tid åt motioner när det bara är knappt två procent som får gehör i riksdagen, säger han.

Under hösten skrev de 349 ledamöterna i riksdagen totalt drygt 3 500 motioner. Aftonbladet granskning, som gjordes med hjälp av antiplagieringstjänsten Urkund, visade att över 400 av texterna innehöll delar som kopierats - helt utan utan källhänvisning.

Granskningen har väckt reaktioner bland många - en av dem är Socialdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Gabriel Wikström.

– Jag reagerar med en stor suck. Det är fler och fler motioner som skrivs och det granskas också hårdare i dag hur många motioner varje riksdagsledamot skriver. Det finns en press på dem att skriva så många motioner som möjligt. Problemet är att det bara är knappt två procent av motionerna som går igenom i riksdagen, säger han.

”Hela systemet är fel”

Wikström hävdar att de ledamöter som plagierar i sina motioner bara är en del av problemet. Han menar att systemet med motioner både är hopplöst förlegat och i många fall helt meningslöst.

– Riksdagens resurser och riksdagsledmöternas tid kan användas till bättre saker än att skriva motioner som knappt någon läser och som kommer ha minimal påverkan på samhällsutvecklingen.

Dagens politiska verklighet handlar enligt SSU-ordföranden i stället om att ta in förslag och idéer utanför riksdagen.

– De finns också helt andra möjligheter att bedriva politik och genomföra de goda idéer som faktiskt finns. Då tror jag att man måste skala ned betydelsen av motionssystemet och kanske delvis ta bort det.

Ledamöterna på Helgeandsholmen i Stockholm borde istället ägna sig mer åt resor och besök hos väljarna och olika samhällsaktörer, menar Wikström.

– Dessutom borde de deltaga i partiernas arbete med politikutveckling. Det är på sådana sätt man genomför verklig samhällsförändring. Det finns väldigt mycket kompetenta personer i riksdagen som även skulle kunna ta större plats inom statatens utredningar. Det är ett väldigt bra sätt att sätta sig ned och diskutera nya politiska förslag.

Vill luckra upp blockpolitiken

Han tror också att en förändring av motionssystemet i riksdagen skulle kunna luckra upp de många låsningar som finns mellan de politiska blocken i riksdagen.

– Problemet i dag är att det är färre av regeringspartiernas ledamöter som skriver motioner och man avslår en större andel av oppositionens motioner. Och så ser det ut oavsett vem som sitter i en regering. Jag tror att många motioner som röstas ned egentligen har en riksdagsmajoritet bakom sig. Problemet är att man inte satt sig ned över partigränserna och pratat ihop sig, säger han.

Enligt SSU-ordföranden är många ledamöter i riksdagen också smärtsamt medvetna om att deras arbete med motioner gränsar till meningslöshet.

– Det här är inte vägen framåt, men det är i dag ett av de få sätten som det går att utvärdera enskilda riksdagsledamöters insatser i riksdagen på. Man måste reformera systemet.