Riksdagsmotioner – rena stölderna

Publicerad 2013-11-25

Här är riksdagsmotionerna – som till stor del är plagierade.

Aftonbladets granskning visar att över 400 motioner av de som lämnades in till riksdagen i höstas innehåller delar som kopierats - utan källhänvisning.

– Det är inte snyggt, det är inget problem i att man använder bra argument. Men man bör ange vad man har tagit dem ifrån, säger Thage G Peterson (S), ex-statsråd och tidigare riksdagens talman. 

Under den allmänna motionstiden varje år får de 349 ledamöterna lämna in sina förslag som rör alla frågor som riksdagen beslutar om. Aftonbladet har med hjälp av antiplagieringstjänsten Urkund genomfört en unik granskning av de drygt 3 500 motioner som lämnades in i år.

Undersökningen visar att nästan 12 procent av motionerna, över 400 stycken, till viss del är plagierade. De innehåller textdelar som hämtats från andra källor - helt utan någon hänvisning. Flera motioner är närmast identiska med debattartiklar eller nyhetstexter som tidigare publicerats på annat håll.

Kopierandet ingenting nytt

Ursprungskällorna består både av intresseorganisationer som Svenskt Näringsliv och Friskis & Svettis, fackförbund och ibland till och med motionstexter skrivna av andra partier.

Det finns i dag inga regler som rör källhänvisningar i de motioner som riksdagspolitikerna lämnar in. Och enligt Thage G Peterson (S), ex-minister som var talman 1988-1991 så är kopierandet ingenting nytt.

– Det var samma på min tid. Konsulter och lobbyister av olika slag skrev utkast. Ett par gånger skickade de dem till mig för kännedom. Sedan när motionerna väl kom in såg de närmast exakt likadana ut, säger han.

”Plagierande är slött”

Peterson tog upp frågan en gång med gruppledarna från de olika partierna.

– Jag sa att för riksdagens och ledamöternas anseende så kunde de väl i alla fall ändra inledningen och några ord. I alla fall på min tid tror jag att en anledning till det här var att en del ledamöter inte var skrivkunniga. De var bra på att prata och hålla tal men när de skulle sätta sig med pennan i handen fick de skrivkramp, säger han.

Den förre talmannen menar att plagierande är slött.

– För snygghets skull borde de skriva att de instämmer i vad personen som de tar texten av tycker. Men de vill göra gällande att de suttit på sin egen skrivkammare och skrivit ihop det. Jag ser inte problemet i att man använder bra argument. Men man bör ange vad man har tagit dem ifrån.

Så gjorde vi granskningen

Vi lät Urkund, Sveriges mest använda antiplagieringstjänst som framför allt används för att upptäcka fusk i den akademiska världen, köra 3591 riksdagsmotioner i sitt system.

Där matchades dokumenten mot internet, förlagsmaterial och studentmaterial för att se vad som kopierats.

Vi har sedan gått igenom dokumenten för att se vilka källorna är och vilka stycken som ser ut att vara kopierade.

Regler kring motioner

Enligt riksdagsordningen (3 kap. 10 §) får motioner en gång om året väckas i fråga om allt som kan komma under riksdagens prövning (allmän motionstid).

Den allmänna motionstiden pågår, om inte riksdagen beslutar annat, från början av ett riksmöte som inleds i augusti, september eller oktober och så länge som motioner får lämnas med anledning av budgetpropositionen. I år pågick den allmänna motionstiden från 17 september fram till den 4 oktober

En motion ska innehålla ett yrkande med ett förslag till riksdagsbeslut. Yrkandet ska vara utformat så att det kan läggas till grund för ett riksdagsbeslut. Även om det inte finns något formellt krav på det bör en motion, för att kunna beredas på ett meningsfullt sätt, innehålla en motivering till det framlagda förslaget.

Det finns inga regler som rör källhänvisningar i motioner.

Källa: Riksdagsförvaltningen