Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Psykdiagnosbok stoppas av förlaget

Publicerad 2013-11-07

Forskaren Eva Kärfve skulle ge ut en bok som kritiserar diagnosen adhd och att läkemedelsindustrin och psykiatrin samarbetar för att ge diagnoser.

Nu stoppar förlaget boken från att ges ut, skriver Sydsvenskan.

– Jag vill inte gå in på varför, säger Björn Eklund, förläggare vid Karneval förlag, till Aftonbladet.

Eva Kärfves bok där hon kritiserar diagnosen Adhd stoppas av förlaget.

Eva Kärfve, forskare och lektor i sociologi vid Lunds universitet, har i över två år jobbat med Diagnosexplosionen, en granskande bok om psykiatriska diagnoser och läkemedelsindustrin.

Enligt boken gör ekonomiska intressen att läkemedelsindustrin samarbetar med psykiatrin för att sätta psykiatriska diagnoser på fler.

"Uppåt 20 procent diagnosticeras"

Hon beskriver innehållet för Aftonbladet:

– Det handlar om fenomenet som är helt nytt i vår tid, att tiotals procent klassas som psykiskt sjuka, uppåt tjugo procent beroende hur man tittar på det. Det handlar om depressioner, adhd, bipolära och så vidare. Som jag ser det ligger diagnosen adhd till grund för utvecklingen. Jag tittar på diagnosen och hur man ställer den, tar ett livtag om hela psykiatriska verksamheten.

– Läkemedelsbolagen spelar helt klart en avgörande roll. Men det handlar också om vad man har för människosyn och vilka som inte anses duga.

Det var förläggarens idé att hon skulle skriva en bok, enligt Kärfve.

– Jag skrev ihop ett råmanus ganska snabbt. Men det visade sig att han hade tänkt sig något annat. Han tyckte den var för vetenskaplig, men jag har ju bara skrivit vetenskapligt.

Förlaget ger ut annan bok

Eftersom Eva Kärfve har heltidstjänst på universitet tog det längre tid än det var tänkt för att få boken klar, uppger hon.

– Det var inga stora fientlighet, mer en kommunikationssvårighet från min sida, skulle jag säga.

Förläggaren Björn Eklund uppger att han haft kontakt med Kärfve kring boken sedan två år tillbaka. Om att boken nu stoppas säger han:

– Jag kommer inte att ge ut den. Varför vill jag inte gå in på. Jag hade hoppats på det här men nu blev det inte som jag hade tänkt och nu har vi gått skilda vägar. Vi har kommit överens om att avsluta samarbetet.

Karneval förlag kommer i stället i början av nästa år ge ut en liknande bok, Pillerparadoxen, en översättning av en amerikansk vetenskapsjournalist som granskat läkemedelsindustrin och psykiatriska diagnoser.

Hyllas av scientologer

Kärfve har sedan länge debatterat mot barnpsykiater Christpher Gillberg, en av de vetenskapliga pionjärerna bakom diagnosen adhd. Konflikten beskrivs i Dagens Nyheter 2003.

Eva Kärfve har ansetts vara kontroversiell, eftersom hon hyllats av Scientologkyrkan, som även den engagerar sig starkt mot psykiatrin och läkemedel för psykiatriska diagnoser.

Eva Kärfve berättar att hon tillsammans med en tysk forskarkollega varit i kontakt med tyska scientologer i frågan.

– Vi har talat med dem, och det är inte konstigt att de hyllar vår forskning, som en del i deras argument. Men de bildar en konkurrerande verksamhet gentemot psykiatrin. Det är en giftig sammanslutning och de har också mycket pengar att tjäna på detta, genom att kritisera psykiatrin och samtidigt erbjuda sig själva som alternativ.

– Scientologerna bemöter inte alls frågan med vetenskap, så vi är väldigt långt ifrån varandra. Det finns ingen vettig människa som skulle säga att jag har något med dem att göra.

Eva Kärfve räknar själv med att vara klar med sin bok vid nyår.

– Då ska jag leta efter en förläggare som vill ge ut den mer i sin helhet.

Kritiserar patientförening

Enligt Kärfve är situationen allvarlig, då patientföreningar saknas för dem som upplever sig vara dåligt behandlade inom psykiatrin.

– Attention är en så kallad patientförening som drivs av läkemedelsföretagen. De saluför den officiella linjen och förföljer kritiker. När jag har föreläst vid Folkuniversitetet har de hotat med att dra in sitt stöd dit. Avsaknaden av kritik gör att människor kan lockas till scientologerna.

Aftonbladet pratar med en av de högt uppsatta forskarna som tidigare kritiserat Kärfve. Nu vill forskaren inte kommentera:

– Jag vill inte gå i polemik med henne mer.

Tina Wiman, journalist och medlem i Attention, anser att Kärfve har helt fel:

– Attention är en intresseorganisation som vilken som helst. Den finansieras av medlemsavgifter. Att säga att Attention drivs av läkemedelsföretagen är som att säga detsamma om Dövas riksförbund. Jag undrar hur man kan vara anställd och jobba med forskning om hon på allvar säger det här trots att hon vet att det inte är sant. Man kan tycka vad man vill om olika diagnoser, men när man börjar hoppa på patientföreningar på det här sättet blir det problematiskt.

Förbundet: "Samarbetar inte med läkemedelindustrin"

Cecilia Brusewitz, informatör och projektledare på Riksförbundet Attention och mamma till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar:

– Attention får inte bidrag av läkemedelsföretag, vi har inga samarbeten med läkemedelsföretag och det är ett medvetet beslut. Vi arbetar för våra medlemmar som har NPF, deras familjer och de professionella som möter våra grupper. Vi arbetar intressepolitiskt och uppvaktar beslutsfattare, medlemsnära i våra lokalföreningar och med informationsspridning om våra funktionsnedsättningar så att medvetenheten och toleransen i samhället kan öka. Vi försöker kraftfullt  att förändra attityder och ta bort stigman för att göra livet lättare för vår grupp som ofta kämpar under orimliga omständigheter.

Aftonbladet söker även Christopher Gillberg.