Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Rekordtillslag mot lurig smuggelmetod

Publicerad 2016-05-30

I förra veckan beslagtog tullverket nästan 44 000 liter alkohol när de genomförde sin största kontrolloperation någonsin riktad mot smuggling av alkohol i bussar: ”Bus stop”.

Bussar fylls med ”förtäckta resenärer”, var enda uppgift är att säga att den stora mängd alkohol som finns ombord är deras och ska användas för privat bruk.

– Vi har verktyg till att skada den här verksamheten, men inte till att stoppa den, säger Lars Bäckström på Tullverket.

Det var förra veckan, mellan måndagen och söndagen, som Tullverket gjorde en kraftsamling mot alkoholsmuggling. Punktinsatser och underrättelsearbete har föregått ”Bus stop”, som operationen kallas, och det är den största kontrolloperationen någonsin riktad mot alkoholsmuggling i bussar.

– Det är helt klart en av de största insatserna mot alkoholsmuggling överhuvudtaget, eftersom den är så personalkrävande, säger Lars Bäckström, chef för gränsenheterna i Skåne samt operativt ansvarig för ”Bus Stop”, vid Tullverket i Skåne.

Ett flertal andra myndigheter ingick också i operationen, bland annat Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan, Kronofogden och Arbetsförmedlingen.

Låtsas äga spriten

Det handlar om grov organiserad brottslighet, där bussresor anordnas med ”falska resenärer”, som betalas en för att låtsas att alkoholen som smugglas hem är deras, fast de i själva verket inte äger den.

Lars Bäckström säger att betalningen inte är särskilt stor, men att de ”falska resenärerna” ofta består av utsatta och arbetslösa som är i behov av den lilla summan. Och de åker ofta flera gånger.

– Det finns enskilda som rest tio, elva gånger bara i år, säger han.

– Vi har noterat att de flesta av passagerarna tar emot olika slags sociala förmåner som sjukpenning, sjukersättning och socialbidrag med mera. Flera av dem har också stora skulder hos Kronofogden, säger Bertil Östgård, nationellt ansvarig för operationen.

Stort beslag

Resultatet av operationen ”Bus stop” är slående.

Under veckan har 20 bussar kontrollerats. 43 982 liter alkohol, varav 33 905 liter var starköl har beslagtagits. 57 personer har frihetsberövats, varav 46 anhållna och 82 förundersökningar har inletts.

– Det finns dessutom en betydligt större mängd personer som kommer att delges misstanke och när det gäller alkoholmängder vi totalt kommer att hantera, kan man i värsta fall tiodubbla den mängden som beslagtogs förra veckan, säger Lars Bäckström.

Svårt att stoppa

Trots den stora mängden alkohol som beslagtogs under operationen och de många anhållna, menar Lars Bäckström att det är svårt att känna sig helt nöjd.

– Det är en kombination av att vi gjorde det vi företog oss att göra och markerade att det här är fel. Samtidigt inser vi nu vilka enorma mängder det handlar om och det är bekymrande. Med de verktyg vi har kan vi skada den här verksamheten, men inte få stopp på den.

Vad krävs för att få stopp på smugglingen helt?

– Vi behöver verktyg för att förenkla vem man ska hålla ansvarig för det här. Möjlighet att beslagta bussar, hålla förare ansvarig för mängder som ingen vill ta på sig. Den typen av verktyg måste till för att få stopp på det hela.

Bengt Östgård säger att lagstiftningarna är otillräckliga i kampen mot den illegala alkoholen.

– Det mest uppseendeväckande under kontrolloperationen var hur otroligt svårt det är för oss att bevisa att syftet med införseln inte är för privat bruk, utan att avsikten är att illegalt sälja alkoholen vidare. Inte helt sällan till minderåriga, säger Bertil Östgård.