Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Mursi döms till fängelse i 20 år

Uppdaterad 2015-05-16 | Publicerad 2015-04-21

Muhammad Mursi.

Efter att ha utdömt dödsstraff i parti och minut till Muslimska brödraskapets ledare, medlemmar och anhängare blev dagens straff för brödraskapets toppskikt chockerande milt.

Den tidigare presidenten Muhammad Mursi dömdes till 20 års fängelse.

Domen gäller morden på demonstranter i december 2012 och meddelades i egyptisk statlig tv. Förutom Mursi finns också den före detta generalsekreteraren i brödraskapets politiska parti, Muhammad al-Beltagy, och parlamentsledamoten Issam al-Aryan bland dem som fått sina straff bestämda till 20 år.

Vill krossa brödraskapet

Ända sedan Mursi störtades i en militärkupp sommaren 2013 har den egyptiska militären slagit ned hårt på Muslimska brödraskapet. Organisationen har terrorstämplats och ett stort antal av dess anhängare har gripits. Enligt organisationen Human Rights Watch har över 30 000 medlemmar fängslats.

– Regimen vill till varje pris förhindra en mobilisering av Muslimska brödraskapet. Och så vill man visa att man kontrollerar situationen, sade Mellanöstern-kännaren Hamdi Hassan till TT nyligen.

Det var inte länge sedan en domstol utfärdade dödsdomar mot 185 medlemmar som anklagats för att ha attackerat en polisstation i huvudstaden Kairos utkanter i augusti i fjol och sedan tidigare har en av brödraskapets ledare, Muhammad Badie, och elva andra framträdande medlemmar i rörelsen dömts till döden, anklagade för att ligga bakom de våldsamma protesterna i samband med störtandet av Mursi 2013.

Massrättegångarna och massdomarna har kritiserats hårt av omvärlden och FN.

Kursändring

Nyligen ändrade den saudiska regimen, som stöttar den egyptiska militären, sin inställning till brödraskapet. Bland annat sade den saudiske utrikesministern Saud bin Faisal

– Vi har inte några problem med Muslimska brödraskapet, våra problem handlar om små grupper som har band till organisationen.

Fram tills dess likställde regimen Muslimska brödraskapet med extremistgruppen Islamiska staten (IS).

I den muslimska världen försöker Saudiarabien ena alla sunni i en politisk, ekonomisk och militär front mot det shiadominerade Iran. Då behöver Saudiarabien Muslimska brödraskapet, eftersom organisationen har många anhängare i länderna i regionen.

TT