Att odla sin trädgård i Kinnekulle
Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2009-09-26
Hannu Sarenström: "Ett trädgårdsår slutar aldrig, det klär sig bara i nya skepnader"
De stora uråldriga träden omfamnar den lilla grusvägen, solen når knappt igenom med sina strålar och de gröna nyanserna dansar magiskt i de vildvuxna trädkronorna.
Det är lätt att förstå varför.
Kinnekulle är älskat av många. En av dem är trädgårdsprofeten Hannu Sarenström.
För 20 år sedan hamnade Hannu Sarenström av en slump i ett torp på Kinnekulle. Helt ointresserad av trädgård, och med planer att resa till Mexiko, skulle han bara stanna i det hyrda torpet i två veckor.
Men livet hade andra planer.
–?Det var maj månad, fågelsången ljöd och det hände något?… oförklarligt. Jag ville inte resa till Mexiko, än mindre ville jag tillbaka till vardagen i Göteborg. Jag ville inte vara någon annanstans än bara här, berättar Hannu på sitt livsbejakande sätt.
Det är sensommar.
Vi strosar runt i trädgården, den tunna luften och de svala vindpustarna påminner mig om att hösten är på väg.
De nyfikna kattungarna ”katterna” – de har inga namn – följer oss som vilda skuggor och dyker upp som gubben i lådan ur spretiga ormbunkar och klänger som nonchalanta apor, längst upp i äppelträden.
Som en bortglömd oas
Blommorna har regnat bort och vid första anblicken ser trädgården ut som en hemlig, bortglömd oas där ogräset lekfullt utnämnt sig till herre på täppan.
Men Hannus trädgård bjuder på mycket mer än så. Vackra statyer tronar på charmiga stenmurar, blommande kuddmynta vältrar sig i grusgångarna och de väderbitna bänkarna leker tittut bakom yviga buskar, genomtänkt men ändå med en spontan charm.
Entrén till det faluröda huset är välkomnande, den oxidgula dörren står på glänt och krukorna med ljung, astrar och kärleksört solar sig i sin kommande prakt.
Vi går tillbaka in i det charmiga köket och slår oss ned vid det gamla träbordet med varsin efterlängtad kopp färskbryggt kaffe.
”Katterna” kryper bekymmerslöst upp i mitt knä och slocknar snabbt, nöjda och utmattade efter den vilda leken i trädgården.
Ingen lappsjuka
Hannu berättar vidare om den första tiden på landet.
–?Jag trivdes med mig själv, den förväntade lappsjukan infann sig aldrig och jag blev kvar i torpet. Jag var full av okunskap men hade så ofantligt roligt. Jag ville berätta för hela världen hur kul jag hade i min trädgård.
Glädjen och upptäckarlusten blev Hannus första bok ”Rimfrost och trädgårdsdrömmar” som kom 1997.
Några år senare flyttade Hannu till ett annat hus några hundra meter bort, Posseska gården. Ett genuint hus som andas historia och med en trädgård utöver det vanliga. Här har Hannu de senaste åren skapat stora prunkande rabatter med breda, knastrande grusgångar.
Älskar innerligheten
Nyfiket frågar jag var en trädgårdsprofet som Hannu får sin inspiration ifrån.
–?Jag älskar både storslagna trädgårdar och små enkla. Jag älskar skönheten liksom själva sammansättningen. Men största inspirationen får jag när jag upplever innerligheten mellan en människa och hans trädgård, att se entusiasmen och beslutsamheten, det är smittande!
Även naturen inspirerar Hannu som reser runt mycket i Sveriges fantastiska landskap, på väg mot sina trädgårdsföreläsningar och uppdrag.
–?Bara att uppleva hur ljuset rör sig, vägrenar, ogräs, ängar, åkrar och gräs, är alla inspirerande miljöer på sitt sätt. Men jag hatar registreringsskyltar, bokstavskombinationen K?X?K är dock grafiskt fin, säger han med ett skratt och plötsligt ser jag en glimt i hans vackra men allvarsamma ögon.
Målar med orden
Hösten är i antågande, Hannu målar med orden när han ömsint berättar om sin favoritårstid.
–?Årstidsbrytning är bland det vackraste jag vet. Jag kan ibland ledsna på sommarens överdåd. Vårens och höstens spröda ljus och dimma är så vackert, tänk vad modigt av blommorna att explodera, trots frosten! Och vilka färger! Jag ser de olika årstiderna som fyra nystarter om året. Att anlägga en höstrabatt som blommar ända in i november är ett härligt sätt att fira av sommaren och korta ner vintermånaderna.
Hannus bästa tips för en lyckad rabatt är att köpa blommor när de inte blommar. Blommorna i plantskolan är uppdrivna efter andra förutsättningar, annan sol och gödning än i din trädgård. Att låta en planta finna sin livscykel i din egna trädgård är det bästa.
–?Sätt dig in i din zon där du bor, jobba mot ett datum på hösten och skapa plats nära huset, så att du kan avnjuta rabatten från fönstret de dagar höstrusket är som värst.
I Hannus prunkande septemberrabatt samsas bland annat praktrudbeckia, nävor, kantnepetor, höstflox och vit skogsaster. I oktober fylls rabatterna på med blå stormhatt, kärleksört, rosa luktaster och blå höstaster.
Hannu, som precis är klar med sin sjätte bok ”Trädgårdsvisioner”, är nöjd med sitt mångfasetterade liv som författare, föreläsare och trädgårdsguru.
–?Trädgård är min passion. Tänk att mitt ”snedsprång i livet” blev mitt drömjobb!
Text: Helena Aro
Foto: Börje Thuresson
Hannu Sarenström (ur boken "trädgårdsvisioner", Prisma)