Nävor – vackra att titta på och enkla att odla
Uppdaterad 2018-04-09 | Publicerad 2009-07-06
Nävor brukar få bönder att se rött och hobbyodlare att sucka om ogräs. Men Nina Holmberg i Broby tycker tvärtom.
–?Nävor är en underskattad växt.
Bara ett stenkast från åkanten i centrala Broby i nordöstra Skåne bor Nina och Freddie Holmberg. Huset ser ut som vilket 60-talshus som helst, men trädgården skiljer sig markant från grannarnas. I vackra rabatter bland rosor och perenner har Nina Holmberg planterat nävor i alla nyanser. Oftast faller hon för färgen, eller blommans skönhet.
–?Jag trivs med växter som klarar sig själv. Som inte behöver så mycket omtanke och skötsel utan växer och blommar av sig själv. Förmodligen är det anledningen till att jag uppskattar nävornas skönhet. De är vackra att se på och enkla att odla, säger Nina och ler.
Bas av rosor
Ninas rabatter följer ett spontant mönster som baseras på vad hon hittar.
–?De flesta av rabatterna på solsidan i trädgården har en bas av rosor. Därför väljer jag nävor som passar färgmässigt och utseendemässigt tillsammans med de rosor som finns i rabatten. Till rosa rosor väljer jag blå nävor eller andra blå perenner som till exempel en Veronica.
–?Jag brukar tänka att höga rosor och höga nävor passar tillsammans eftersom det annars lätt blir en outnyttjad yta i mitten som har tendensen att dra blickarna till sig. I utkanten väljer jag låga nävor som ett avslut på rabatten mot gräsmattan eller mot en gång. Geranium versicolor är min favorit som avslut eller avrundning.
Men för att få en helhet räcker rosorna och nävorna oftast inte till.
–?Man behöver en färgklick i rabatten och även om jag förespråkar nävor blir det tomt utan andra färgglada perenner, säger Nina Holmberg.
Rabatterna är ett ständigt pågående projekt där Nina delar växter frikostigt med sina vänner.
–?Jag förökar nävorna genom att dela på dem med en spade och flytta halva växten vidare till en plats där jag behöver den bättre. Och så köper jag mycket med ögat. Jag faller för färgerna, dofterna och blir helt såld på en specifik växt.
Text och foto:
Niklas Kämpargård
Vänner som nävorna trivs med
Gillar du nävor, men tycker att de är svårkombinerade?
Vi ger dig fem vackra exempelrabatter.
1. Ett stramt stenparti i torrt läge. Den låga, brunbladiga chokladnävan (Geranium sessiliflorum) passar fint i ett stenparti tillsammans med mörkt ormskägg (Ophiopogon planiscapus ’Nigrescens’).
Plantera bredvid nätnävan (Geranium renardii).
2. Torra rabatten i full sol. I den riktigt torra soldränkta rabatten i sandjord trivs den magentafärgade chathamnävan (Geranium x riversleaianum ’Russel Pritchard’) som blommar och pryder sin plats från maj till hösten.
Buxbomsklot ger en stabil karaktär åt rabatten, som kantas av lammöron (Stachys byzantina ’Silver carpet’). Stäppsalvia (Salvia nemorosa ’Caradonna’) med sina svarta stjälkar och mörkt violetta blommor står dramatiskt till chathamnävan.
Mörkaste irisen (Iris germanica ’Superstition’) blommar med nästan svarta blommor i juni, och står sedan med styva blad i kontrast till chathamnävans skirare växtlighet.
Önskar man mer höjd i rabatten kan man plantera in ett par kronärtsskockor (Cynara cardunculus Scolymus-gruppen).
3. Soligt läge i normal trädgårdsjord. Rosor och nävor är en vacker kombination. Gammaldags rosor som Rosa portlandica ’Jaques Cartier’ tillsammans med den tvåfärgade blodnävan (Geranium sanguineumvar strictum). Kanta med lavendel (Lavandula angusitfolia ’Munstead’). Till hösten tar den vita höstanemonen (Anemone x hybrida ’Honorine Jobert’) vid blomningen när rosorna börjar bli kala nertill.
4. Torra rabatten i halvskugga. Den tacksamma flocknävan (Geranium macrorrhizum ’Ingversen’s Variety’) sprider sig i skuggan under träd och buskar. Den har ljusgröna blad som doftar kryddigt gott och får fina höstfärger.
Fänrikshjärtat (Dicentra formosa) börjar blomma med sina skira blommor i maj och blommar tillsammans med nävan in i augusti. Hjärtbergenia (Bergenia cordifolia ’Vinterglöd’) med sina stora blad som om vintern glöder i rött ger rabatten en vacker vinterfägring, och under sommaren ger bladen stadga åt den mer svävande nävan. Den så gott som vintergröna ormbunken (Polystichum braunii) blir underbar som komplement.
5. Fuktig skugga. I den lätta skuggan under exempelvis vitstammade björkar trivs brunnävan (Geranium phaeum) tillsammans med ormbunkar. I den mindre planteringen rekommenderas brunnävesorten ’Album’ tillsammans med träjon (Dryopteris filix mas), då de inte sprider sig så kraftigt.
Till den större planteringen används den rena arten Geranium phaeum med bruna blommor tillsammans med strutbräken (Matteuccia struthiopteris), vilka båda sprider sig och bildar stora bestånd med tiden. Hosta ger en fin kant samtidigt som fingerborgsblomman (Digitalis purpureager) ger höjd till planteringen. Den fina höstanemonen (Anemone x hybrida ’Honorine Jobert’) avslutar blomningssäsongen med sina vita blommor.
Källa: Cecilia Holm, Annica Hansson och Julia Andersson på Vi tre & trädgård i Lund.
Foto: JUPITER och LARS HEDELIN.