Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Bild på brottslingar ska bara publiceras i undantagsfall”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-30

Polisen får smäll på fingrarna av Datainspektionen

Skånepolisen lägger sedan i somras ut bilder på misstänkta brottslingar på sin webbplats.

Metoden har kritiserats hårt.

Nu ger Datainspektionen polisen en smäll på fingrarna och anser att bilderna bara får publiceras i undantagsfall.

Nyheten slog ned som en bomb i sommar-Sverige när Skånepolisen i augusti började publicera bilder på misstänkta brottslingar på sin webbplats.

Anledningen: för att få in tips från allmänheten när den misstänkte inte gått att få tag på.

Men metoden har kritiserats hårt. Bland annat för att vara integritetskränkande och att oskyldiga kan hängas ut.

Nu uttalar sig Datainspektionen om bildpubliceringarna i ett yttrande till Rikspolisstyrelsen.

Bara vid undantagsfall

Myndigheten anser att metoden bara ska få användas i undantagsfall, som vid särskild allvarlig brottslighet eller om personen kan anses vara en fara för allmänheten.

Nicklas Hjertonsson, jurist vid Datainspektionen, påpekar att yttrandet inte är kritik mot Skånepolisen, men säger samtidigt att bildpubliceringarna kan vara till skada för personerna och att noggranna övervägningar måste göras inför varje beslut om publicering.

– Vi har gjort den bedömningen att man ska göra en proportionalitetsbedömning i varje fall. Till exempel hur allvarligt är brottet, hur stor är chansen att vi löser brottet om vi publicerar, och vad kan det innebära för skador för den enskilde, säger Nicklas Hjertonsson, jurist vid Datainspektion.

Kan användas i hela landet

Rikspolisstyrelsen jobbar nu med att se över hela metoden, och vill få fram en nationell enighet för hur metoden eventuellt ska kunna användas i hela landet.

Skånepolisen får en smäll på fingrarna när Datainspektionen skriver att de bildpubliceringar som hittills gjorts, bland annat en om misstänkt bildstöld, inte faller in under undantagsfallen.

– En del av de publiceringar som gjorts hittills har kanske inte varit vid sådan särskild allvarlig brottslighet, säger Nicklas Hjertonsson.

Datainspektion anser även att polisen bildpubliceringar borde regleras i lag. Justitiedepartementet har tagit del yttrandet.