Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Livstidsdömda får blogga fritt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-11

Ulf Olssons självmordsbrev väckte starka känslor hos Aftonbladets läsare.

Inte för sitt innehåll – utan för att den dömde mördaren fritt kunde publicera det på nätet.

– Tänk att mina barn kan träffa och chatta med en sådan på internet, skriver en upprörd läsare.

Ulf Olsson, dömd för sexualmordet på tioåriga Helén Nilsson från Hörby, och mordet på 26-åriga Jannica Ekblad, hade haft en blogg i drygt ett och ett halvt år när han la in sitt sista inlägg, ”Epilog” innan sitt självmord i går morse.

Att en dömd dubbelmördare hade fri tillgång till en blogg upprör många av Aftonbladets läsare. Mejlen har trillat in, ett efter ett.

Quick twittrar

”Kan det verkligen vara ok och kunna sitta och blogga när man sitter på ett dårhus” skriver en arg läsare.

”Det kan väl inte vara möjligt att en så sjuk människa får använda dator och kunna vara ute på internet”, frågar en annan.

Men Aftonbladets granskning visar att det inte alls är ovanligt att dömda mördare får tillgång till både dator och Internet. En av Sveriges mest kända – förmodade – massmördare, Sture Bergwall, alias Thomas Quick, har en egen twittersida som han uppdaterar flitigt. Han har även lagt ut flera listor på nätet, bland annat med ”Topp tio mord jag inte begått”, där han tvår sina händer från flera av de mord han är dömd för. Han kommenterar även tv-programmet "Stjärnorna på Slottet" och nyhetshändelser.

"Småtrevligt"

– Jag började att använda Twitter lite i smyg innan dagens resningsbeslut. Jag kan tycka det är ett litet småtrevligt sätt att kommunicera med människor på, säger Thomas Quick till Aftonbladet.

Det var i januari förra året som Thomas Quick fick tillgång till en egen dator med internet – och han har varit aktiv på nätet sedan dess.

– Jag tycker det finns en poäng med att vara offentlig i den här väldigt slutna världen. Att vara offentlig med min vardag ger mig en trygghet också, säger Thomas Quick.

– Jag vill vara ärlig mot allmänheten.

Pratar om sniglar

En annan ihärdig bloggare är den livstidsdömde svenske frikyrkopastorn Helge Fossmo, som 2004 dömdes för anstiftan till mord på sin fru och för anstiftan till mordförsök på sin granne. När man går in på hans hemsida möts man av en bild på den leende pastorn, och besökare på sajten kan själva ställa frågor till honom som han besvarar med jämna mellanrum.

Fossmo, som avtjänar sitt straff på Kumlaanstalten, bloggar dock inte via internet utan via brev som han skickar till en moderator.

Bland annat svar Fossmo på fråga från en läsare som skickat in en bild på en snigel – och undrar vad det är för sort.

" Kanske är det en Trädgårdssnäcka ni hittat, för den är vanlig." svarar Fossmo.

"Förbjud datorer"

Enligt Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson är det på anstalter i det närmaste omöjligt att blogga eller twittra.

– På slutna anstalter och häkten finns bara internet i studiesituationer, och då övervakas internerna av lärarna. Sen finns det ju de som lurar systemet, men det är inte vanligt, säger han.

Men på rättspsykiatriska kliniker, där de som dömts för brott men anses vara för sjuka för att avtjäna sitt straff på fängelse, tas besluten från fall till fall av chefsöverläkaren på kliniken.

– Det är en grundlagsskyddad rättighet att kunna meddela sig och i vissa fall kan det vara nödvändigt i tillfriskningsarbetet. Men om patienten, eller kanske någon annan, kan ta skada av att de får använda internet kan det förbjudas, säger Linda Almqvist, jurist på Socialstyrelsen.

Men Aftonbladets läsares dom är tydlig.

”Förbjud datorer på dessa anstalter där dessa svårt sjuka människor finns”, skriver en läsare.

Säljsida | Plus |
Aftonbladet