Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Varför bad hon inte om hjälp?

Publicerad 2011-09-23

Vad får en mamma att släcka livet för det allra finaste hon har?

Två små pojkar som hon burit på i nio månader och älskat villkorslöst.

Kvinnan som gömmer sig bakom den gula häktesfilten har mördat sina barn.

Varför?

Aftonbladets Karin Östman

Pappan till den yngste pojken kom till Attunda tingsrätt i går för att få svar på den frågan. Han har inte velat tro att barnen verkligen blev mördade, utan in  i det sista hoppats att det var en olyckshändelse.

Tillsammans med mammans väninna Sophia Njoroge satte han sig på åhörarläktaren för att få veta vad som hänt pojkarna som de letade efter så intensivt i söndags kväll.

Men de fick aldrig möta mammans blick eller höra hennes ord.

I stället fick pappan och väninnan bara höra vad mamman gjort genom advokaten. Orden skar som knivar genom dem: ”Hon erkänner att hon bragt sina två söner om livet”.

Svaret chockade.

Varför hade hon inte bett om hjälp? Varför hade ingen förstått hur illa det var? Varför såg hon ingen annan utväg?

Vännerna berättar att den mordmisstänkta mamman gjorde allt för sina barn. Hon levde för sina pojkar och de betydde allra mest. Men så rasade hennes tillvaro efter en resa till Kenya i somras. Hon förlorade jobbet. Högen med de obetalda räkningarna växte och elen stängdes av. Hon fick ingen hjälp och isolerade sig. Kanske kände hon sig otillräcklig. Hon kunde inte längre ge barnen vad de behövde. Kanske var hon rädd att förlora dem.

Vi vet ännu inte. Men något har fått den tidigare fullt fungerande mamman att över en sommar förändras totalt.

Häktningsförhandlingen i går var över på mindre än 20 minuter. Nu ska läkare och psykologer bedöma om kvinnan kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Kanske kan en del av svaret på frågan varför finnas i deras utredning. Mycket har naturligtvis gått snett och det finns säkert skäl för många runt barnen att fråga sig vad de kunde ha gjort annorlunda. Men när en mamma blir så desperat att hon dränker sina barn finns ingen ensam syndabock att skylla på eller ställa till svars.

Barnen har berövats sina liv och sin framtid. De kan inte längre leka och skratta, gå i skolan, växa upp och själva få barn. Två pappor sörjer också sina söner.

Det går inte att hitta något enkelt svar på varför när brottet är så ohyggligt obegripligt.