Maffiaboss flydde genom kloaken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-12

Jagades av polisen – flydde genom lönnlucka

En av Italiens mest jagade maffialedare, Giuseppe Setola, har lyckas fly undan polisen genom att ta sig ner i kloaksystemet. Än har polisen inte fått något spår efter honom.

Setola är känd maffialedare i Camorra i Neapel är en av Italiens mest jagade brottslingar. Han har varit på flykt undan polisen sedan förra året. Då lyckades han fly från en husarrest som han beviljats på grund av ett hälsoproblem.

Efter intensiva spaningar lyckades polisen spåra honom till hans gömställe. En patrull på 50 personer hade omringat lägenheten. När de tog sig in lyckades de gripa hans fru – men Setola själv var försvunnen.

Lönnlucka under sängen

Setola och hans livvakt lyckades fly genom en liten lönnlucka under sängen – luckan gick raka vägen ner till ett labyrintiskt kloaksystem i Rom.

– Vi var på golvet, och de var under golvet, säger konstapel Domenico Forte i Caserta nära Neapel till AP.

Polisen upptäckte luckan som fanns under ett löst golv, men de många säkerhetslåsen gav Setola och hans livvakt försprång. När polisen och deras dykpatrull till sist kom ner i kloakerna syntes inte Setola till.

En farlig flyktmiljö bedömer polisen – men de tror att Setola och hans livvakt överlever.

– Det kan vara förädisk miljö att vistas i, men de är mycket motståndskraftiga, säger han. De har uthållighet.

Dömd för mord

Setola är dömd till livstids fängelse för mord. Han misstänks också ligga bakom mordet på sex afrikanska invandrare i Neapel. Denna händelse orsakade upplopp och fick regeringen att sätta in 500 soldater för att få slut på våldet.

Utredare tror att Setola iscensatt morden för att straffa afrikaner som deltar i narkotikahandel.

Polisen var Setola på spåren redan under hösten och i oktober greps flera av hans släktingar. Själv lyckades han dock fly.