Giftiga spindlar invaderar stad efter översvämningar

Uppdaterad 2012-03-08 | Publicerad 2012-03-07

Staden Wagga wagga i Australien har invaderats av tusentals spindlar som flyr undan de svåra översvämningar som just nu drabbar landet.

Det är inte bara människor som har tvingats fly från sina hem undan de översvämningar som just nu drabbar sydöstra Australien.

Nu har tusentals vargspindlar tagit sin tillflykt till trakterna kring staden Wagga wagga, mellan Sydney och Melbourne, insvepta i klibbiga spindelnät.

Täckt av spindelnät

På vissa platser kring jordbruksstaden är marken helt täckt av de spindelfyllda näten. Enligt forskare är det ett sätt för spindlarna att skydda sig mot vattnet.

– De gör ofta så för att sprida sig och nå nya områden, säger spindelspecialisten Graham Milledge på Australiens entomologiska museum till lokala medier.

”Vargspindlarna är rovdjur”

Den svenske spindelspecialisten Lars-Åke Janzon är mer förvånad över beteendet.

– Vargspindlarna är riktiga rovdjur. De är som lejon, de kutar efter och hugger sina byten. Men de jagar alltid ensamma. Det är underligt att se dem trängas i grupp, säger han till TT.

Men det är inte någon fara för människor – deras gift är inte dödligt.

Två omkomna

När vattnet har dragit sig tillbaka från de översvämmade områdena väntas spindlarna återgå till sina ensamma liv. Men när det sker är fortfarande osäkert eftersom nya regn väntas i området.

Hittills har två människor omkommit i naturkatastrofen som har lett till att omkring 8 000 människor har fått evakueras.