Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

”Berlusconi utsatt för organiserad smutskastning”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-29

...men polisen nekar till att det finns en utredning

Italiensk polis utreder om de prostitutionsskandalerna som rasat över premiärminister Silvio Berlusconi har iscensatts av politiska motståndare till premiärministern.

Det hävdar flera italienska medier – som ägs av Berlusconi.

Men polisen själv känner inte till någon sådan utredning.

Hemliga källor uppgav på fredagen för veckotidningen Panorama och tidningen Il Gironale att polisen misstänker att Silvio Berlusconi utsatts för en organiserad smutskastningskampanj.

Prostituerade Patrizia D'Addario, som förra året skapade stora rubriker när hon offentliggjorde ett telefonsamtal mellan henne och premiärministern, ska enligt medierna ha lejts av politiska motståndare till Berlusconi. Syftet ska ha varit att få premiärministern på fall, uppger AP.

Enligt medierna är ett dussintals politiker och journalister inblandade i utredningen.

Tillbakavisar uppgifterna

Panorama ägs av Berlusconis produktionsbolag Mondadori, och tidningen Il Gironale ägs av Berlusconis bror.

Men polisen tillbakavisar uppgifterna. En poliskälla säger till nyhetsbyrån ANSA att det varken finns en pågående utredning eller någon misstanke.

Silvio Berlusconi har under det senaste året varit inblandad i en mängd kvinnoskandaler. Efter att Patrizia D'Addario trätt fram och berättat om sin natt med premiärministern gick flera unga kvinnor ut i medier och berättade om sina affärer med Berlusconi.

Tog ut skilsmässa

Kvinnoskandalerna nådde sin topp när Berlusconis fru, Veronica Lario, tog ut skilsmässa med anledning av makens intresse för unga kvinnor.

Sedan dess har Berlusconiägda och Berlusconikritiska medier tävlat om att skydda respektive smutskasta premiärministern. Diskussioner har förts om premiärministerns privatliv är förenligt med hans förtroendeuppdrag.

Berlusconi själv har fått jobba hårt med sin image och popularitet som dalat hos italienarna. Han nekar till alla affärer och menar att en ”våg av hat” sköljer över Italien.

I december attackerades Berlusconi av en man under ett besök i Milano. Mannen slängde en gatusten i premiärministerns ansikte.

Den händelsen har i Berlusconikritiska medier utpekats som en bluff iscensatt av premiärministern själv, i syfte att skapa sympati för honom.