Migrationsverket: ”Tryggt mottagande ska säkerställas”
Uppdaterad 2013-01-25 | Publicerad 2013-01-22
Att mamman inte kan ta hand om barnen, att de inte kan språket i Serbien, att syskonen splittras och att äldsta systern är svårt handikappad var inte tillräckligt för Migrationsverket att låta dem stanna.
Nu uppger verket att ett "tryggt och säkert mottagande" av barnen ska säkerställas.
– Det här är naturligtvis alltid svåra ärenden och det vi nu har att ta hänsyn till är att domstolarna sagt sitt, säger presschefen Fredrik Bengtsson.
Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, reagerar mot att Aftonbladet flera gånger nämner Migrationsverket i artikeln om barnen som ska utvisas till Serbien.
– Domstolarna är fristående från Migrationsverket och både Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen har fastslagit beslutet.
"Tryggt och ordentligt"
Det är ju Migrationsverket som tagit det första beslutet.
– Så kan du inte säga. Om det är ett brottsfall där tingsrätten dömt och domen fastställs av hovrätten så skyller du ju inte på tingsrätten. Det du kan få som kommentar av mig är att domstolarna tittat på att de är omhändertagna enligt LVU, språket, anknytningen till Sverige, handikappet och familjesplittringen och kommit fram till detta beslut, säger Fredrik Bengtsson och fortsätter:
– Men det är inte så att vi verkställer beslut om det inte finns ett tryggt och ordentligt mottagande av barnen. Vi kommer att sätta oss ned tillsammans med socialtjänsten för att säkerställa det. Är det så att det under processens gång visar sig att det inte finns något ordnat mottagande som säkerställer barnens behov så kan vi inte verkställa.
Barnens mamma kan inte ta hand om dem, de kan inte språket, de slits från sin lillasyster och den 11-åriga flickan är svårt funktionshindrad. Vad lägger ni in i begreppet "tryggt och säkert omhändertagande"?
– Det kan jag inte påtala konkret här och nu. Det måste vi tillsammans med socialtjänsten komma fram till i en dialog.
"Tagit hänsyn till anknytning"
I migrationsärenden kan man väl hänvisa till särskilt ömmande omständigheter för att någon ska få stanna. Är inte de här barnens fall särskilt ömmande?
– Man kan inte i detta fall hänvisa dit. Det här är ett ärende som till en början var ett anknytningsärende. Och domstolarna har som sagt tittat på LVU:n, handikapp, anknytning och familjesplittring.
Hur gjorde ni bedömningen när ni tittade på LVU:n, handikapp, anknytning och familjesplittring?
– Det gjorde vi för länge sedan, i oktober 2010. Det har gått lång tid sedan dess och läget vid den tidpunkten var annorlunda. Då fanns inte utrymme för den hänvisningen.
Men hur tycker du att det här känns, att utvisa de här barnen under de här omständigheterna?
– Det här är naturligtvis alltid svåra ärenden och det vi nu har att ta hänsyn till är att domstolarna sagt sitt.
Hur känner du personligen, då?
– Vad jag tycker är en sak. Juridiken och de ramverk vi har att förhålla oss till är en annan.