Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vanvårdade barn utvisas

Uppdaterad 2013-05-16 | Publicerad 2013-01-22

Migrationsverkets beslut står fast – splittrar tre syskon: ”Döms till döden”

Barnen var 1, 5 och 8 år gamla när de hittades vanvårdade och placerades i fosterhem.

Nu, tre år senare, slår Migrationsöverdomstolen fast: de två äldsta ska utvisas till Serbien – tillsammans med mamman som inte kan ta hand om dem.

– Det är en dödsdom, säger familjehemsmamman till den äldsta, svårt handikappade, flickan.

De tre syskonen bor i Halmstad i två olika fosterhem, berättar SVT Västnytt.

Syskonen undernärda

För tre år sedan upptäckte hemtjänsten den femåriga pojken gråtandes på en cykel, letandes efter sin mamma.

I hemmet hittades pojkens svårt handikappade åttaåriga syster och lillasyster på 1,5 år, som gick omkring i sin egen avföring. Alla var "hålögda" och undernärda.

Socialtjänstjouren kopplades in och det tog över en timme innan deras då 33-åriga mamman dök upp.

De yngre syskonen kom till ett familjehem och den äldsta, handikappade flickan till ett annat. Deras mamma klarar enligt Socialtjänsten inte av att ta hand om dem.

Trots det har Migrationsverket beslutat att utvisa de två äldsta syskonen och mamman till Serbien – där de inte har någon bostad.

"En plågsam död"

Den yngsta flickan har en svensk pappa, som inte har vårdnad om henne. Men eftersom hon är svensk medborgare får hon som det nu verkar stanna i sitt familjehem i Halmstad.

Ina Ivanov är familjehemsmamma till den äldsta flickan, som är så svårt funktionshindrad att hon behöver hjälp dygnet runt – med allt från att äta till att vändas i sängen.

Hon beskriver för Aftonbladet att flickan, då hon var mindre och undernärd, fick sitta illa i en sulky och ofta bars runt, och lades på golvet. I dag är hon välnärd och längre, och kan inte bäras.

– I Serbien finns inga hjälpmedel. Det måste man betala för. Mamman har varken medel eller förstånd till att ta hand om henne. De är dessutom romer och ligger långt ned på skalan i Serbien.

Migrationsverkets beslut har överklagats till högsta instans, men fastställdes i slutet av december av Migrationsöverdomstolen.

– Att sätta den här flickan på ett flyg till ingenstans är att döma henne till döden. En plågsam död dessutom.

Kan inte språket

Småsyskonen kommer ofta hem till sin storasyster, ibland tillsammans med den biologiska mamman, som får träffa barnen under övervakning ett par timmar varannan vecka.

Hos den andra familjen har barnen bott i tre år. Familjehemsmamman för de mindre barnen uppger för Aftonbladet att situationen är bedrövlig.

– De har alltid bott tillsammans. De har en väldigt stark anknytning. Om de skulle splittras vore det oerhört svårt för dem. Ingen av dem talar serbiska och bara brodern förstår lite romani. De behöver tolk när de pratar med sin mamma. Pojkens språk är svenska. Han går i svensk skola och har svenska kompisar. Han kommer bli oerhört utsatt som rom, och han kommer inte ens vara accepterad av romerna.

– Han är dessutom inte trygg med sin mamma. Det är ju ännu värre att flyttas till svåra förhållanden med någon man inte är trygg med. Det är så smärtsamt när han smäller i kylskåpet. "Jag vägrar, jag tänker inte flytta någonstans". Och man kan inte svara honom.

Ingen hänsyn till ”föräldraskap”

Enligt Migrationsverket saknar familjen skyddsskäl – och ingen hänsyn tas till barnens humanitära situation.

Till SVT säger Anette Bäcklund, chef för verkets processenhet:

– Migrationsverket har i uppdrag att pröva personers rätt till uppehållstillstånd och det är en annan lagstiftning än den lagstiftning som socialtjänsten har att pröva huruvida föräldrar sviktar i sitt föräldraskap.

Att barnen har varit i Sverige under en lång tid är inte ett tillräckligt starkt skäl för att få stanna.

– Det beror också på hur väl man har etablerat sig i samhället. Och små barn har oftast den största etableringen till sina biologiska föräldrar, säger hon.

Om det säger familjehemsmamman för de små barnen:

– Det är märkligt att resonera så. De träffar sin mamma övervakat två timmar varannan vecka. De har ingen anknytning till henne.