"Polisen sköter inte sin uppgift rätt"

Publicerad 2013-05-22

Ännu en gång hann Missing People före polisen.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, är kritisk:

- Man kan ifrågasätta om polisen sköter sin uppgift på rätt sätt, om de inte lyckas med sådant här.

I måndags hittade medlemmar i Missing People kroppsdelar i en övergiven lada utanför Boden. Då hade 20-åriga Vatchareeya Bangsuan varit försvunnen i över en vecka. Under onsdagen visade det sig att kroppsdelarna kommer från en människa, men identiteten på personen som kroppsdelarna tillhört är ännu osäker.

Jerzy Sarnecki anser att det är helt legitimt att frivilligorganisationer söker efter försvunna personer när det inte finns någon brottsmisstanke:

- Då engagerar de sig när polisen inte gör det. Men när det är uppenbara brottsmisstankar, särskilt när det kan handla om mord, då är det lite besvärande att det inte är polisen som hittar kroppsdelar. Det hör till polisens primära uppgifter.

Hur ser du på att Missing People ännu en gång hann före polisen?

- Det börjar bli en vana. Man kan diskutera om den typen av uppgifter ska överlämnas till en frivilligorganisation.

Sarnecki anser att polisen kan ta hjälp av frivilligorganisationer som Missing People, men att det då måste vara polisen som leder insatserna:

- Det blir något helt annat om frivilligorganisationen agerar på egen hand. I den här typen av fall ska polisen vara först på plats, eller åtminstone vara den myndighet som tar ansvar.

Polismyndigheten i Norrbotten beskriver själv situationen som att de samarbetar med Missing People, inte att polisen ansvarar för eftersökningarna:

– Vårt goda samarbete med Missing People fortsätter, där vi från polisen anger relevanta sökområden utifrån den information vi hämtat in, sade polisens förundersökningsledare Inge Barsk i förra veckan.

Jerzy Sarnecki vill inte uttala sig om vem som kan vara gärningsmannen i det aktuella fallet, men säger:

- När det gäller mord på unga kvinnor är det vanliga att förövaren är en person som är närstående offret. När förövaren inte står offret nära är motiven i nästan samtliga fall sexuella, säger Sarnecki.