Stor huliganrättegång inleddes i Göteborg

Publicerad 2012-09-19

Huliganerna startade våldsamma upplopp efter en allsvensk match i fjol.

Men flera av dem fångades på polisens film – och 20 personer kunde åtalas.

Nu ställs Blåvittsupportrarna inför rätta.

En av de åtalade männen leds in i rättssalen.

Det var stökigt både inför och efter IFK Göteborgs hemmamatch mot AIK den 4 augusti i fjol.

Men stora delar av upploppen filmades av poliser på hästryggar och i maj åtalades 20 Blåvittsupportrar för våldsamt upplopp.

Misstänkta ringas in på film

I morse inleddes rättegången mot männen.

– Det här är ett angrepp på samhället och ett beteende som kostar samhället stora pengar, sa åklagaren Ann-Sofie Prahl när förhandlingarna startade i dag.

Det filmade materialet är den kanske starkaste delen i den bevisning hon presenterar.

– Vi har dubbel bevisning mot samtliga. Dels har de fastnat på våra filmer, dels är de i efterhand identifierade av våra supporterpoliser. De är kända personer i den här miljön, säger åklagaren Ann-Sofie Prahl till Göteborgs-Posten.

Aftonbladets reporter Markus Wulcan var på plats i rättssalen.

– Åklagaren lägger stor vikt vid filmen och de misstänkta är inringade på bilderna, säger han.

Bland de åtalade finns föräldrar, en högskoleingenjör, tidigare dömda och en byggföretagare. De äldsta är i 40-årsåldern och de yngsta tonåringar, skriver GP.

Nekar till att det är han på filmen

En 31-årig man nekade till att ha varit på platsen i rätten i dag.

Han är kock, lever under ordnade former med sambo och en 3,5-årig dotter – men enligt polisen är han med i den ökända huligangrupperingen Wiseman. Han misstänks för att ha sparkat en man som är civilanställd hos polisen i bröstet.

– Jag fick en kraftig spark i bröstet när jag låg ner, säger den civilanställde i rätten.

Filmen visar att en spark måttas mot honom, men det går inte med säkerhet att säga att den träffar. Huliganen, som bara fyra dagar tidigare greps för ordningsstörning när Blåvitt mötte Helsingborg borta, vidhåller att han varken var utanför Gamla Ullevi eller inne på arenan.

– Jag minns inte vad jag gjorde. Jag kanske såg matchen hemma eller på puben. Jag har ju inte dragit mitt årskort i spärrarna, vilket framgår av loggarna. Det är inte jag på filmen. Utseendemässigt är det ju inte ens likt mig.

"Tyckte att det var fräckt"

31-åringen är dock utpekad av två supporterpoliser.

– Jag är hundra procent säker att det är den misstänkte som sparkar. Han har längre hår i dag och har rakat av sig skägget. Nu är han ju stilig, säger en av poliserna när han vittnar under ed.

Åklagaren yrkar på sex månaders fängelse för 31-åringen. Mannen kan tänka sig att gå med på samhällstjänst vid fällande dom.

En man född 1990 erkände brott när han hördes i rätten, men förnekar uppsåt att skada någon.

– Jag maskerade mig för att jag tyckte att det var fräckt, jag såg tuff ut. Allting ballade ur och det blev panikartat. Man rycktes med. Jag var full och dum, säger han.

Yrkar på fängelse

Ann-Sofie Prahl kommer att yrka på fängelse för nästan alla åtalade.

– Vi har inte sett någon organisatör eller anförare. Enligt min mening har den absoluta merparten deltagit lika mycket, säger hon till GP.

De flesta av de åtalade har nu tillträdesförbud till IFK Göteborgs matcher. Representanter från klubben fanns också på plats i rättssalen i dag.

Klubben har haft problem med vissa supportrar även efter det våldsamma upploppet förra året.

I början av september klev ett 50-tal personer, bland dem några av de åtalade, rakt in på planen under A-lagets träning och angrep spelare och ledare.

Förhandlingarna är planerade att pågå under åtta dagar, under den första dagen framträdde fyra av de åtalade i rätten.