Forskare gjorde ost av David Beckhams fotsvett

Publicerad 2012-09-28

Forskare har använt David Beckhams fotsvett – för att göra ost.

I ett nytt projekt görs delikatesser av mänskliga bakterier.

David Beckham.

Blandat med mjölk används mänskliga bakterier från armhålor, tår och naglar för att göra ost.

För de flesta låter det kanske bara äckligt – men för forskarna bakom projektet handlar det om att skapa en hållbar framtid.

”Den är ätbar”

Forskaren och kemisten Sissel Tolaas är född i norska Stavanger men bor nu i Berlin. Tillsammans med kollegan Christina Agapakis jobbar hon med ett projekt där de samlar in bakterier från människor för att sedan blanda dem med mjölk och göra ost.

– Den är ätbar, försäkrar hon för NRK.

– Jag äter min egen armhåleost och det gör min dotter också. Det smakar som vanlig ost.

Nu har Sissel Tolaas och hennes kollega gjort en ost av kändisbakterier.

När forskningsprojektet blev uppmärksammat av flera av världens främsta universitet ville också företaget Adidas hänga på – och levererade fotbollsspelaren David Beckhams skor från säsongen 2004 till laboratoriet.

– De var använda femtio gånger så det var tillräckligt med svett i dem, säger Sissel Toraas till NRK.

Lönsamt för framtiden

Hon säger att bakteriemolekylerna som fanns i Beckhams skor var samma som de som finns i den illaluktande, tyska osten Limburger.

– När folk luktar på osten beskriver de ofta lukten utifrån kroppsodörer, så varför inte använda kroppsodörer till att göra ost. Ostar kan lukta gamla fotbollsskor, så varför inte göra ost av gamla fotbollsskor?

Sissel Tolaas menar att det både är hållbart och lönsamt om man i framtiden kan laga mat av sina egna bakterier.

– I ett samhälle som börjar få slut på resurser måste man tänka alternativt. Redan i dag äter folk insekter och någon gång i framtiden kommer vi kanske behöva dricka vår egen urin för att överleva. Därför är det klokt att titta på det vi har runt oss.

Forskarkollegorna började titta på vad av det kroppen producerar som kan användas och fick stöd från universiteten Harvard, Cambridge och Stanford för att forska vidare.

NASA är intresserat

Projektet har också väckt NASA:s intresse.

– I en sådan prekär situation som i rymden har de inte mycket att äta. Därför skulle det vara praktiskt om de kunde använda sina egna bakterier för att laga mat, säger Sissel Tolaas till NRK.

Sissel Tolaas säger att hon och hennes kollega presenterat ostarna för några av Tysklands bästa ostkännare och att de, efter att ha luktat på ostarna, tog dem för sofistikerade franska ostar.

– När vi förklarade vad vi hade gjort dem av hade de inga problem med det, och åt dem.

Hon framhåller att mänskliga bakterier och matlagning gått hand i hand tidigare.

– Förr i tiden hängde man över grytan när man ystade, händerna var i kontakt med mjölken och bakterierna från dem som tillagade mjölken var en viktig del. Det vi gör nu är bara att tillföra bakterierna lite mer systematiskt, säger hon.