Du äter upp skogen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-10

Ska bli fält Skogen runt området Terra do Meio i Brasilien skövlas för att bli sojafält. Sojan används senare som föda för nötkreatur. OBS! Bilden är ett montage

NAIROBI. Har du köpt brasilianskt kött eller kakao?

Risken är stor att du bidrar till klimatförändringen.

Skog bränns för att odla kakao och driva boskap som blir mat i de svenska livsmedelsbutikerna.

Följ ämnen
Kevin Conrad har sett till att det finns en punkt till Kyotoprotokollet om att koldioxidutsläpp från skogskövling ska minska.

Kevin Conrad, 38, är Papua Nya Guineas delegat på den stora klimatkonferensen i Nairobi. Han går nu i spetsen för kampen mot skövling av regnskogen.

Hans kamp har lett till hot från dem som tjänar pengar på att bränna ner skogen. En gång var muttrarna på hans bildäck avskruvade, men han klarade sig.

Miljökämpar mördas

Värre är det för brasilianska miljökämpar som arbetar mot skövlingen.

- Flera har mördats, säger Conrad.

Det finns stora pengar att tjäna på att i stället odla sojabönor som blir foder till nötkreatur, kakaobuskar eller oljepalmer, vars olja används i tvålframställning.

Svenska konsumenter löper också risken att stödja regnskogsskövling när de köper det just nu populära brasilianska köttet, kakao eller tvålar.

Ädelträ bli golv i Kina

- Det är svårt att försäkra sig mot det, säger Kevin.

Vid sidan om Brasilien är Indonesien det land där mest regnskog skövlas. Därifrån säljs stora mänder ädelträd till Kina.

Kevin Conrad visste ingenting om Kyotoprotokollet när han en dag för tre år sedan tog en promenad på stranden med sin vän, Papua Nya Guineas premiärminister, som klagade över att landets regnskog skövlades.

- Jag sa "låt oss ändra på det". Jag har växt upp i regnskogen och vill behålla den, säger Conrad.

Han laddade ner Kyotoprotokollet från internet. När han läste insåg han snart att u-länder inte bara åläggs minska utsläppen-de borde i framtiden kunna tjäna pengar på att minska skövlingen också.

Skövling ska in i Kyoto

Därför ägnade han två års universitetsstudier åt att göra en rapport till FN:s klimatkonferens.

Han föreslog att koldioxidutsläpp vid skogsskövlingen skulle in som en punkt i Kyotoprotokollet.

Under 2005 års konferens sa samtliga 186 länder ja till hans begäran.

Nu leder Conrad en grupp som ska presentera ett färdigt förslag 2007.

Produkterna finns i Sverige:

Det blir varmare och varmare på jorden. Isarna smälter, somrarna blir hetare och många djurarter dör ut. I dag rapporterar Aftonbladets klimatreporter Joachim Kerpner från den stora klimatkonferensen i Nairiobi, Kenya. Det går att stoppa klimatförändringarna. Gör som 262808 andra svenskar-gå med i Aftonbladets och FN:s kampanj.

Följ ämnen i artikeln